И съветниците на Димитровград против кариера в Хасара. Искат по-голяма охранителна зона
И съветниците на Димитровград против кариера в Хасара. Искат по-голяма охранителна зона / Darik News, архив
И съветниците на Димитровград против кариера в Хасара. Искат по-голяма охранителна зона
55547
И съветниците на Димитровград против кариера в Хасара. Искат по-голяма охранителна зона
  • И съветниците на Димитровград против кариера в Хасара. Искат по-голяма охранителна зона

Да бъде увеличен контурът на защитената зона край древната крепост на историческия хълм Хасара настоява общинският съвет в Димитровград. Предложението бе внесено като извънредна докладна записка от председателя Стефан Димитров по молба от кмета на село Сталево Панчо Панушев. Преди официалния старт на сесията днес той отново припомни пред съветниците, че са в ход инвестиционните намерения на пловдивска фирма в подножието на хълма и на разстояние около 300 м от населеното място да бъде открита кариера за латити.

Да бъде инициирана и свикана комисия специалисти от министерството на културата за разширавяне обхвата на охранителната площ за обект Хасара с цел съхраняването и запазването му, гласи приетото днес решение.

Трябва да бъде намерен начин процедурата за концесия да не стартира и да не се прави кариера до историческата местност Хасара. Аз съм против, тъй като такова е становището на хората от Сталево, категоричен бе Стефан Димитров. Хълмът не е напълно проучен и е историческа ценност, която трябва да съхраним, заяви още той.

На същото мнение е и кметът на общината Иво Димов. Въпреки че внесената от мен жалба по положителното решение за ОВОС бе отхвърлена, водих разговори с министерството на икономиката. Хасара е културно-исторически паметник с национално значение и общината има намерение да го развива, коментира той.

Залежи от същия вид камък, който искат да добиват до Хасара, има по поречението на река Кайлийка и те отстояват на повече от 2.5 км от което и да е населено място, съобщи геологът Иван Колев. Вярно е, че в този райно са съществували кариери от незапомнени времена, но се е добивал камък в малки количества и само за паметници. Недопустимо е сега, при положение, че в района има действащи кариери на толкова много места, да се посяга на значим в исторически план паметник на културата, какъвто е Хасара, а в краен случай- фирмата има възможност на друго място, на разстояние повече от 2.5 км от населено място, да развива кариера, коментира той.

Според справка на общинския отдел „Инвестиционна дейност, околна среда и води" 12 са държавните концесии и действащи кариери за добив на полезни изкопаеми и строителни материали на територията на община Димитровград, като повечето от тях- 7 са за варовик. Добиват се още глини, мергели и мрамори. 300 000 лв. са били постъпленията в бюджета на общината от тях. 192 000 лв. са към момента за тази година.

Към момента процедури по проучвания са правени или се правят в още 5 участъка- за скално-облицовъчни материали в „Правата кория" на с. Ябълково, „Хаджията" в землището на с. Райново и „Светлиното" в Сталево, за строителни материали в местност „Кацата" там и „Горски извор-1". Две са процедурите по предоставяне на концесия- в участък „Калцит" на находище „Юрт дере" до Димитровград за варовик и в „Чаталкайряк-1" на село Сталево пак за строителни материали. Проблемният участък е за находище „Мерите" в местността „Хасара" заради историческата й стойност и близостта до селото и по експертното мнение на главния експерт в отдела инж. Пламен Митков.

Декларация, придружена с 430 подписа на недоволни жители на с. Сталево, изпраща кметът му Панчо Панушев до министъра на икономиката Делян Добрев. Готовност за протести обявиха хората от селото, ако все пак бъде дадена концесия за този участък.