ХХІІ литературни дни Пеньо Пенев- поетична пътека и творчески ателиета за ученици
ХХІІ литературни дни Пеньо Пенев- поетична пътека и творчески ателиета за ученици / Darik News
ХХІІ литературни дни "Пеньо Пенев"- поетична пътека и творчески ателиета за ученици
52919
ХХІІ литературни дни "Пеньо Пенев"- поетична пътека и творчески ателиета за ученици
  • ХХІІ литературни дни "Пеньо Пенев"- поетична пътека и творчески ателиета за ученици

Творчески ателиета за ученици в парк „Пеньо Пенев" и метафорична „Поетична пътека" включва програмата на димитровградските литературни дни тази година. Днес тя бе представена от обществения комитет, ангажиран със заповед на кмета Иво Димов да организира поетичните празници.  ХХІІ Дни на поезията „Пеньо Пенев" ще се проведат на 7 и 8 май. Стартират от 17.30 ч. с творчески ателиета за ученици в парка, където с различните изразни средства на изкуството, под формата на игра, те ще интерпретират темата „Пеньо Пенев", обясни уредникът на дома му музей Живка Шишкова. В 19.30 ч. ще е официалното откриване и запалване на Огъня на поезията пред паметника-костница на Пеньо Пенев в едноименния парк. Там ще бъде връчена и националната поетична награда на новия й лауреат Ангел Ников, по чиито стихове е предвиден рецитал.

На 8 май празниците продължават с метафорична „Поетична пътека" от 16 ч. в художествената галерия „Петко Чурчулиев", където ще бъде отккрита изложбата „Поезия и още нещо...". Пътеката ще продължи в дома-музей със спектакъла „Разговор с поета" на местната арт формация „Дъга" и ще завърши в общинския драматичен театър „Апостол Карамитев" с моноспектакъла на Димитър Марков „Епопея на забравените" от Иван Вазов и по текстове на Захари Стоянов. Постановката е на Иван Панев. Традиционната изложба „Лауреати на националната литературна награда „Пеньо Пенев" ще бъде разположена по протежение на символичната поетична пътека, която също ще бъде знаково маркирана, обясни още Живка Шишкова. Чуйте я в звуковия файл.

В пресконференцията днес в София, на тема "И пак ще бъда барабанчик в похода", участваха лауреати на приза през годините: Петър Анастасов, Петко Братинов, Евтим Евтимов, Иван
Цанев, Екатерина Йосифова и Петър Караангов.