Атанас Капралов с По мярка на духа в Димитровград
Атанас Капралов с По мярка на духа в Димитровград / Личен архив на Атанас Капралов
Атанас Капралов с "По мярка на духа" в Димитровград
76157
Атанас Капралов с "По мярка на духа" в Димитровград
  • Атанас Капралов с "По мярка на духа" в Димитровград

Творческата вечер на поета Атанас Капралов организира от 18 ч. днес под наслов "По мярка на духа" димитровградският Клуб на дейците на културата, на който преди време той бе председател. Поезията на Капралов ще представи литературният критик д-р Йордан Нанчев. За музикалния фон ще се грижи пианистът от Акустично джаз-трио  - Димитровград, Митя Йорданов, съобщи секретарят на КДК Анелия Радева.

Знаковата дата 10 ноември не е случайно избрана за гостуването му в родния Димитровград. С неговото стихотворение преподавателката по литература Мина Лозева поздравява участниците на митинга в Димитровград през ноември 1989 г. Всъщност става дума за един от първите неразрешени митинги в страната (според някои източници - първият!), чийто основен организатор бях заедно с Иван Евлогиев, Кирил Георгиев, Пенко Първов, Иванка Ангелова, Иван Паланков, разказва Атанас Капралов. Чуйте го в приложения файл.

Атанас Капралов с "По мярка на духа" в Димитровград
netinfo

Тази снимка не дава точна представа за участниците, но само тя е разпространена в интернет - аз съм младежът най-вдясно с дългата черна коса, брада и режещ поглед, който го откри с прочитането на призив-декларация към събралите се на площада смелчаци! А стихотворението от тогава до днес периодично става актуално, коментира той.

Пред Знамето*

Все тези мутри в месиански пози...
Народе мой,
свий своите юмруци,
та лепкавата гмеж от демагози
да види:
Как се пали революция!

Със лозунги,
със думи скудоумни
подпряхме свойто време на протези.
Нима за да се прави на маймуна,
човекът от маймуна произлезе?

Ако целта му бе да стигне пика
на низостта,
успя.
Но хвана язва...
И днес ръмжи от спазмите
и вика
добрата воля на добрия разум.

Напразно -
тя похърква под земята,
погребана от глухата ни памет.
Поклон на всички,
паднали в борбата
за щастие...
Но него все го няма.

Един е сит,
а десет се облизват
и вярата
в червата спря внезапно.
А ти пак сваляш дрипите за клизма,
народе мой,
и пак мухите лапаш?

За кой ли път разбираш,
че лъжата
ров ти дълбае...
Стига!
Зейна пропаст...
Пак г е р б ъ т наш отчаяно се мята,
смутен от милионния ни ропот.

Ревни,
горд Л ъ в -
кой смее да запуши
устата ти
с куршум или със мръвка!
Ревни сега -
дошло ми е до гуша 
в легенди да те дъвкат и предъвкват.

Да изметем
сганта от
идиоти,
бозайници,
послушници,
митари -
за да развеят 
честни патриоти
трибагреника вечен
на България.

1987

Атанас Капралов е автор на пет стихосбирки- "Нежен скитник", "Завръщане в слънцето", "Голота", "Дамгосан",  "Жив и свободен", както и на детската книга "Цветно чудо", стихове от която се изучават в началните класове. Носител е на националната литературна награда "Димчо Дебелянов",  на приза за поезия "Дамян Дамянов"  както и на международни награди от Париж и Москва. Негови стихове са превеждани на английски, френски, руски, немски и румънски езици.

Атанас Капралов е  автор на текста и на своеобразния химн на Димитровград "Здравей, Димитровград!" В оригинал песента изпълнявана родената в Димитровград естрадната певица Ваня Костова, заедно със „Звездните момичета” на Борис Вълканов. Композицията бе създадена по повод 60-годишнината на града.

 

Атанас Капралов е роден през 1958 г., завършил е българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Член на СБП и СБЖ. В момента живее в София и често участва в творчески и литературни срещи, салони и дискусии както в столицата, така и в цялата страна.