Атанас Дьо Траси иска да дари имот на Хасково за създаването на музей
Атанас Дьо Траси иска да дари имот на Хасково за създаването на музей / Община Хасково

Атанас Ванчев дьо Траси, който тази година бе удостоен с наградата „Александър Паскалев“ в 44-то издание на конкурса „Южна пролет”, иска да дари на община Хасково имот, в който да бъде създаден музей. Желанието си той обяви при среща с кмета Добри Беливанов, съобщават от пресслужбата на община Хасково.

Тепърва Атанас Ванчев дьо Траси ще се консултира с юристи как да стане това и точно къде ще бъде имотът. Идеята му е да бъде обособен музей, в който да се изложат неговата библиотека, включваща хиляди томове, награди и вещи, произведения на изкуството.

Атанас Дьо Траси иска да дари имот на Хасково за създаването на музей
netinfo

Дьо Траси е награден с орден „Стара планина” от президента през 2010 година за заслуги към българската и световната култура и във връзка с неговата 70- годишнина. Той е лауреат на Френската Академия на безсмъртните, редовен член на Бразилската Академия за литература, редовен член на Българската Академия на Науките и Изкуствата, редовен член на Европейската Академия за Наука, Изкуство и литература. Носител е на „Златната роза” на френската поезия, награда на Френската Академия, наградата "Стендал" на Министерството на външните работи, наградата за поезия на XVI район на Париж, наградата на културния институт "Солензара", на "Сребърен орден за поезия на името на Франсоа Коне"- 2001 г.

Освен това е посланик на мира, доктор honoriscausa на Великотърновския университет, вицепрезидент на световното движение на поетите PoetasdelMundo, в което членуват 8 000 от цял свят. През 1973 година в Париж основава и е председател на руски клуб  "Пушкин"  с 1 500 редовни участници, където многократно гостуват Владимир Висоцки, Булат Окуджава, Юлиан Симеонов и много други. През 1980 г. Атанас Ванчев основава в Париж дружеството "Иван Вазов" на българите, живеещи в чужбина и като председател на това дружество организира многобройни изяви на български дейци на културата: концерти, множество изложби на талантливи художници, творчески срещи и др.През 1981 г. съдейства за основаването на българска православна църква в Париж, а кметът на Париж Жак Ширак предоставя сграда за българската църква и е изпратен български свещеник.

Атанас Дьо Траси иска да дари имот на Хасково за създаването на музей
netinfo

Той говори български, френски, руски, английски, италиански, арабски и испански език. Роден е в Хасково през 1940 година. Живее във Франция от 1966 година.  Завършил е Сорбоната с френска литература, старогръцка, латинска поезия и философия, има магистърска степен за труда си "Поетика и метафизика в творчеството на Достоевски" и докторат на тема "Символика на светлината в поезията на Пол Верлен".  Изучава английската и италианска поезия. Превежда арабска поезия на френски и пише трудове по исторически и културни проблеми на арабистиката. В превод от Атанас Ванчев на френски език излизат сборници със стихове на Пастернак и Ахматова.

Името на Атанас Ванчев дьо Траси е известно в България преди всичко с неговите преводи на френски език на едни от най-значимите класици, каквито са Христо Ботев и Никола Вапцаров. Дьо Траси е автор на 46 сборника стихотворения, книги по история и история на изкуството, една книга за деца. Превел е над 50 поети от целия свят: България, Русия, Англия, Италия, Испания, Перу, Бразилия, Боливия, Венецуела и т.н. Има издадени стихосбирки на руски, английски, испански, арабски, исландски, естонски, албански, гръцки, италиански, португалски, украински, датски, турски и казахски езици. Дарител е на картини на Националната художествена галерия и Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий“,  както и на музея в Хасково.