95 души от 6 общини ще намерят работа догодина по Регионални програми за заетост
95 души от 6 общини ще намерят работа догодина по Регионални програми за заетост / netinfo

Шест предложения за Регионални програми за заетост и обучение разгледа и одобри днес Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на Хасковска област. Програми са изготвили общините Свиленград, Димитровград, Маджарово, Тополовград, Стамболово и Ивайловград. Те ще осигурят 6-месечна заетост на 95 безработни лица. Необходимата сума за осъществяването на проектите е 209 046 лв., като 188 646 лв. ще се търсят от Държавния бюджет, а оставалото ще е собствено финансиране от общините.

Община Свиленград предвижда да осигури работа на 40 души от 2 целеви групи - безработни над 50 години и неактивни лица, желаещи работа. Те ще се грижат за поддръжката на уличната мрежа, на общинските сгради, гробищния парк и оформянето на зелени площи. Дейностите са на територията на 11 населени места в общината. Исканите средства са 92 597 лв., като 82 147 лв. се търсят от Държавния бюджет.

Община Димитровград е насочила вниманието си към безработни младежи под 29 години. Общо петима млади хора ще бъдат назначени в общинската администрация и Българо-гръцкия център. Разчетите на Общината показват, че за програмата им са необходими 12 220 лв., 2500 от които ще са собствено финансиране.

Общините Ивайловград и Тополовград ще осигуряват заетост на лица над 50-годишна възраст. 20 домашни помощници ще назначат в Ивайловград, а в Тополовград 10 души ще поддържат зелени площи и ще облагородяват 2 обекта. В 7 населени места на Община Маджарово 10 души ще се грижат за чистотата в зони за отдих, паркове и Мемориалния тракийски комплекс. Стамболово е насочило програмата към 10 младежи и лица над 50 години, които ще работят по поддръжката на стадиона и парка в общинския център и на зелената зона на с. Горски извор.

Направените предложения ще бъдат включени в Националния план за действие по заетостта през 2012 г.