40 мастербокса безакцизни цигари задържаха при съвместна операция от ГД Национална полиция и ОДМВР - Хасково
40 мастербокса безакцизни цигари задържаха при съвместна операция от ГД Национална полиция и ОДМВР - Хасково / Снимка: ОДМВР - Хасково

371 900 къса безакцизни цигари са задържани при съвместна операция на служители на ГД "Национална полиция" и ОД на МВР Хасково, съобщиха от Хасковската дирекция. Акцията е в резултат на предприетите мерки за противодействие на контрабандата и разпространението на акцизни стоки без бандерол. Операцията е проведена вчера в района на автомагистрала „Марица" около 17 часа от екип на служители на ГДНП и ОДМВР Хасково. Те спрели за проверка лек автомобил „Рено Трафик", шофиран от 50-годишен жител на кърджалийското село Зелениково. В колата са пътували още 6-ма души от Чирпан, Хасково и Ямбол. Реното е върнато на ГКПП "Капитан Андреево" за щателна митническа проверка, при която са открити 308 000 къса от общото задържано количество цигари от различни марки без бандерол. Водачът и трима от пътниците са задържани за срок до 24 часа.

В хода на операцията, проверяващите са спрели за контрол и автобус „Отокар Навиго", управляван от 31-годишен кърджалиец. В превозното средство, в което са пътували 25 пътника, също е отклонена за митническа проверка. От автобуса са конфискувани 63 900 къса безакцизни цигари. Шестима пътника от Кърджали и Хасково, за които се предполага, че са собственици на цигарите са задържани с полицейска мярка.

По двата случая в РУП - Свиленград са образувани 7 бързи производства и 1 досъдебно производство. Съставени са и 12 акта по ЗАДС и 1 акт на ДАИ.

Проведената на 19 май операция е част от предприетите дългосрочни мерки от МВР мерки за пресичане и разкриване на контрабандни канали за внос на акцизни стоки без бандерол. Усилията на полицията са насочени към пресичане на техния незаконен внос и транспортирането им чрез пътнически превози на територията на страната.