39 км от магистрала Марица- без вход и изход?
39 км от магистрала Марица- без вход и изход? / DarikNews Живка Тодорова

До 300 000 лв. ще струва изграждането на вход и изход от автомагистрала „Марица" към общинския път Крум-Ябълково, според заместник-кмета на Димитровград Христо Колев. Общината настоява за тези подходи, тъй като се оказало, че откритият през 2005 г. път не е нанесен на картите, с които проектантите на магистралата са работили. Този участък попада и в най-дългата отсечка без вход и изход за „Марица"- 39 км, а подобни подходи биха скъсили значително и пътя до Кърджали, посочи актуалните пътни карти Христо Колев.

С нагледен снимков материал той убеждавал Агенция „Пътна инфраструктура" и Висшия експертен екологичен съвет на МОСВ в съществуването на отсечката между селата Крум и Ябълково. За строителството на този път са изразходвани близо 1 700 000 лв.

Предложената по време на обществените обсъждания на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда за автомагистрала „Марица" обзорна ситуация е в мащаб и обем за целите на представянето на доклада и не се нанасят общинските пътища, информират от Агенция „Пътна инфраструктура".

В проекта е предвидено съоръжение за преминаване на магистралата над скоростната жп линия Пловдив-Свиленград при км 28+414 и провеждане на общинския път Крум-Ябълково в един от допълнителните отвори, твърдят те.

Относно преминаването на магистралата в близост до кладенеца, захранващ с вода селата Ябълково и Горски извор, в доклада са набелязани необходимите мероприятия, уверяват от АПИ.

Представители на агенцията са отговорили на тези въпроси при общественото обсъждане на доклада и по време на Висшия експертен екологичен съвет в МОСВ, както и многократно- писмено на кмета на община Димитровград, се казва в съобщение от агенцията.