Маратон "Ванко Дянков"
Маратон "Ванко Дянков" / Дарик радио, Хасково
Маратонът в памет на Ванко Дяков, който традиционно е част от празниците на Хасково, се проведе днес, въпреки че вчера от община Хасково обявиха, че го отменят. Като причина от администрацията посочиха, че от АПИ не са издали нужното разрешително за маратона с маршрут Димитровград-Хасково.

Маратон "Ванко Дянков"
Дарик радио, Хасково


От АПИ съобщиха, че в  Областно пътно управление-Хасково не е постъпвало искане за разрешение и провеждане на лекоатлетическия крос „Ванко Дяков“ от Димитровград до Хасково. В съобщението се посочва: „Агенция „Пътна инфраструктура” прави това уточнение по повод неверни твърдения, че заради агенцията днес не се е провело състезанието.“ И уверяват: „Агенция „Пътна инфраструктура” винаги указва нужното съдействие на организаторите, когато то е поискано по установения ред, за да се гарантира безопасността както на участниците в състезанието, така и за шофьорите, за които трябва да се въведе временна организация на движението по време на маратона.“
 

В предварително обявения по програма час- 9.30 ч., пред бившето кино “Химик” в Димитровград, се събраха 20 маратонци, повечето дългогодишни участници. Сред включилите се имаше и 8-годишни деца. Те разказаха, че вчера специално за кроса в Хасково са пристигнали и желаещи да се включат от други населени места в страната, но след като научили, че се отменя, се прибрали по домовете си.

Маратон "Ванко Дянков"
Дарик радио, Хасково

Участниците в символичния протестен крос днес използваха тротоара до изхода от Димитровград, след което маратонът продължи в аварийната лента на републиканския път от Димитровград за Хасково, където също до финала на площад „Свобода“ ще използват тротоарите. Те коментираха, че това се налага, тъй като не разполагат с необходимите разрешителни за провеждането му. Целта не е да получим награди от общината, а да почетем паметта на Ванко Дянков, посочиха още участниците в маратона.