/ Община Свиленград
Проект за превенция на наводнения на стойност 1 000 000 лева ще изпълнява Община Свиленград. Договорът за финансиране подписаха кметът Георги Манолов и министърът на околната среда Нено Димов. Средствата са за обезопасяване на язовир „Келанджика” и са по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”.

Бюджет`2019 на инвестициите в инфраструктура за Свиленград

Срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца.
Проектът цели подобряване на техническото състояние на язовир „Келанджика”, който се намира в землището на село Димитровче. Под него са разположени селата Генералово и Капитан Андреево, както и ГКПП с Турция.
 
С изпълнението на проекта водното съоръжение ще бъде приведено в изправно техническо състояние. Предвижда се изграждане на нова стоманобетонова шахта на основния изпускател и възстановяване на кубичната решетка на входната шахта.

Свиленград получава 1 151 618 лв. с проект за енергийна ефективност

Ще се изгради нов преливник - профил с бързоток и енергогасител. Ще бъдат почистени и откосите от прораснали дървета и храсти. За осигуряване на безпрепятствено пропускане на водните маси ще се почисти от храстова и дървесна растителност 500 м участък след язовирната стена и ще се разшири и укрепи речното легло.

За превенция на наводнения и управление на риска ще се изградят контролно-измервателна система за следене на хоризонтални и вертикални премествания на язовирната стена и оповестителна система, която да следи водните нива в реката, непосредствено след язовира.Изграждането на оповестителна система на територията на Община Свиленград ще е част от Националната система за ранно предупреждение и оповестяване, информират от администрацията.