Община Свиленград
Община Свиленград / Община Свиленград
В Свиленград проектът за разделно събиране на хартиени и пластмасови отпадъци директно от домовете на хората  разширява обхвата си, съобщават от администрацията. Вече 1 000 домакинства ще разполагат с жълти кофи за събиране на хартия и пластмаса от опаковки. Проектът стартира пилотно преди една година със 100 жълти кофи за разделно събиране, като бяха обхванати домакинствата на 8 улици по метода „от врата до врата“. Така хората бяха улеснени да  разделят сухите отпадъци още на мястото на тяхното генериране. Свиленград е сред няколкото общини в България, където се прилага този нов за страната метод.

Отпадъкът, събран в продължение на  една година  в жълтите кофи, бе общо 12 000 кг и чист като качество, т.е. само хартия и пластмаса. В резултат на доброто изпълнение и качественото сепариране на отпадъка от свиленградчани  бяха предоставени нови 900 жълти кофи за разделно събиране на пластмаса и хартия от домовете на още 65 улици. От 10 юли всяко домакинство ще получи собствена жълта кофа с вместимост 240 л. Отпадъците от тях ще се събират 2 пъти в месеца по установен график.  В определен ден и час е желателно гражданите да изнесат кофата пред входната си врата на улицата. Така се избягват максимално загубите от неправомерно вземане на сепариран отпадък от клошари и се улеснява дейността на фирмата, извършваща  разделното събиране, обясняват от общината.

От домакинствата, които се включват в проекта, се очаква да използват жълтата кофа единствено за разделно събиране на пластмасови и хартиени отпадъци от опаковки съгласно указанията на залепения стикер и да следят за опазването на контейнера. В случай, че се установи наличието на друг смесен битов отпадък в кофата, тя няма да бъде извозена. Останалите отпадъци ще се събират както досега, чрез съществуващата система за събиране на смесени битови и зелени отпадъци.

Проектът до момента показа, че се повишава отговорността на гражданите да ползват системите за разделно събиране, развива се екологичната култура и нараства ангажиментът на хората за съхраняването на  местната природа.

Увеличаването на количеството разделно събрани отпадъци с 12 000 кг доведе до намаляване на количеството на извозваните отпадъци в регионалното депо в Харманли и  разходите за транспортиране и депониране, коментират от общината в Свиленград. Ръководството й приканва гражданите отново отговорно да се включат във възможността за повторното ползване на ценни ресурси чрез системата за разделно събиране. Когато всички заедно участват, тя ще бъде по-ефективна и всеки  ще допринесе за опазването на околната среда, в която живеем. С ползването на собствени съдове от отделните домакинства ще се премахне анонимността при изхвърлянето на отпадъците и това ще даде възможност изрядните граждани да бъдат стимулирани, посочват още от свиленградската община.