Проф. Петко Петков
Проф. Петко Петков / DarikNews.bg
Проф. д-р Петко Петков от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” е научен координатор на конференцията „Старопланинският регион – минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм“

Форумът се проведе на 5 и 6 октомври в Регионален исторически музей-Габрово и събра изследователи на темата от различни институции, работещи в областта на културата и историческото наследство. Проф. Петков смята, че изучаването на Старопланинския регион е важно начинание, което дава шанс за развитието на общ туристически продукт, свързан с Габрово и Велико Търново
 
„Историята, културата, демографията, етнологията на старопланинския регион са много важни части от българското културно наследство. Преди тази конференция не е правен подобен прочит върху тематиката, наистина тази идея на колегите от Регионален исторически музей-Габрово е много находчива и аз се съгласих да бъда научен координатор. Вярна е, науката не може да бъде ръководена, но е важно да има съгласуваност на усилията. При първата конференция поканихме представители на различни институции. Основната тежест пада върху ръководството на РИМ-Габрово и на Община Габрово.
 
Тази конференция дава възможност да се премине от сухия академизъм към приложната част на науката.
 
Да изучаваш Балкана е важно. За нас, българите, той е източник на едно достолепие и национално самочувствие. Има един енергиен заряд, който Стара планина дава. Нашата конференция е едно от условията, макар и не първостепенно, които да помогнат за издигане на този регион. Естествената позитивност на учените дава шанс да се представят възможностите за развитие, а не само проблемите.
 
В събирането на хора от всички тези институции, хора които не са администратори или политически фигури, ни помага да споделим изследванията си и, дай Боже, да заразим политиците да започнат да се обединяват. Нека си спомним думите на Левски, който казва, че всичко се състои в нашите задружни сили. Това не значи да сме едноцветни. Нека бъдем различни, да запазим собствените си представи за хубаво и лошо, но има неща, които трябва да обединяват българите. Балканът и неговото величие е едно от тях.
 
Конференцията е отворена, включително за политици, които могат да дойдат и да чуят идеи, с които на друго място няма как да бъдат запознати.
 
Ако някой от политиците иска, той е добре дошъл да сподели свои виждания за политики, свързани със Старопланинския регион. Културният туризъм е тема, по която може да се работи много. Този туризъм би могъл да обединява, а не да поставя в конкурентност Габрово и Велико Търново. Работа има достатъчно много, могат да се направят общи маршрути и те да се изпълнят със съдържание.
 
Съвременното разбиране за културно-историческо наследство е твърде широко. Не включва само недвижимите паметници, археологията и старата история. Напоследък особено модерно е да се ценят и движимите паметници и нематериалното наследство. В това отношение Габрово има какво да даде. А и дори да бъде само средище за обсъждане, каквато роля има нашата конференция, пак е много добре.”