„Старопланинският регион – минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм“.
„Старопланинският регион – минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм“. / Проф. Петков и Росен Йосифов, археолог в РИМ-Габрово
„Когато бе направена за първи път, никой не знаеше дали ще стане традиция. Знаем колко трудно е да се организират висококачествени научни форуми. Но темата е много благотворна”, това каза проф. д-р Петко Петков от Великотърновския университет при откриването на Международната научна конференция.

„Старопланинският регион – минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм“.
 
Двудневният форум започна в Регионален исторически музей-Габрово.
 
По думите на проф. Петков, музеят е показал характер и много добро отношение към това начинание. Ученият не пропусна да изкаже благодарност на местната власт в Габрово, която по неговата преценка проявява добро отношение към конференцията.

Вижте докладите на учените през първия ден от конференцията 

Втората част от програмата на 5 октомври (първи ден на конференцията)

 
„Колкото е необятен Балканът, толкова са необятно е всичко, свързано с него – история, археология, икономика, етнография, личностите, родени тук. Радвам се много, защото можем да кажем, че нашата конференция се утвърди – имаме три сборника налице, а новата дисциплина „Старопланинистика” е с доказана перспектива.
 
Знам какво усилие и постоянство влагат колегите от РИМ-Габрово. Много му отива на Габрово да бъде център на такава конференция”, каза още проф. Петков.
 
Той отправи специално поздравление към директора на Регионален исторически музей-Габрово Красимира Чолакова, за ролята й в провеждането на Международната научна конференция „Старопланинският регион – минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм“.