Във Възрожденската механа на „Етър”-а са майстори на българската, не на чуждата кухня

Музей Етър
Музей Етър / Във Възрожденската механа на „Етър”-а са майстори на българската, не на чуждата кухня
В „Етър”-а вече посреща гости обновената Възрожденска механа. Независимо дали ще седне на някоя от масите на двора, ще се качи на чардака или ще предпочете одаята – топла през зимата и прохладна в летните жеги, човек има усещането, че е в ХІХ век, а постройката е току-що съградена. 

Етър
Във Възрожденската механа на „Етър”-а са майстори на българската, не на чуждата кухня

Основната идея е да се съхрани и представи традиционната кухня в характерна българска обстановка. Важното за екипа, който е ангажиран с Възрожденската механа, е в нея да работят повече млади хора, за да усвоят рецептите от миналото, които стават все по-предпочитани и днес. Това не е само намерение, а реално постижима цел, тъй гимназия „Пенчо Семов” в Габрово е мястото, където е формирал кулинарния си талант не един известен български готвач.

Най-полезните ястия по света (ВИДЕО)  

Във Възрожденската механа не гледат на седналите при тях хора просто като на клиенти. Разбирането на управителя Милен Стефанов е, че Механата посреща скъпи гости. 

Музей Етър
Във Възрожденската механа на „Етър”-а са майстори на българската, не на чуждата кухня

„Съвместно със специалистите от музей „Етър” сме избрали и стари рецепти, записани от тях при направени през годините проучвания. Нека вземем например подправките, използвани навремето от българките при приготвяне на техните гозби. И днес могат да бъдат открити около нас и са лесно достъпни, но често се забравят, за сметка на масовите овкусители в търговската мрежа.

Най-вкусните балкански ястия (СНИМКИ)
 
В кухнята на Възрожденската механа в музей „Етър” използваните подправки могат да се нарекат природосъобразни. Прясната подправка няма с какво да се замени. Образно казано, ние гледаме да ги откъснем едва ли не от градината на баба. Продуктите, които използваме са пресни, правим всичко възможно да стоят далече от фризера.
 
Оформлението на менюто ни е много специфично, съобразено с новата графична и визуална идентичност на музея, чиято характерност вече се налага. На първа страница на менюто е изписано името „Етър”, присъства и логото на музея. На втора страница е представена историята на Възрожденската механа, а от трета нататък са ястията, които предлагаме.

Черненската мамалига е победител от февруарското издание на конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“
 
Те са съобразени със сезона, с празничната обредност на българите. При възможност се съобразяваме и с традициите на региона. През пролетта при нас може да се нахраните с каша от коприва, със спаначена чорба. 

Етър
Във Възрожденската механа на „Етър”-а са майстори на българската, не на чуждата кухня

Ако на Великден дойдете в „Етър”-а яйцата ще са боядисани с естествени багрила, а в Механата ще се предлагат характерни за този ден ястия.
 
На Гергьовден може да си поръчате агнешко по гергьовски. Дошла е есента, значи тиквите излизат на дневен ред. Представете си колко вкусно е да се нахраните с тиква, пълнена със стафиди или със супа, която сме сварили от нея.
 
Менюто е късо. В Механата може да ядете етърска пърленка, но няма как да поръчате пица. Тук не е италиански ресторант, претендираме да сме майстори на родната, не на чуждата кухня.”