/ Община Габрово
Община Габрово организира семинар на тема: „Добрите подходи в управлението на отпадъците. Трудности. Предимства. Възможности“. Събитието ще се проведе на 11 декември, Университетска библиотека към Технически университет-Габрово.

Промяна на правилниците на програми „Култура“ и „Младежки дейности“ на Община Габрово

Темите на семинара ще  предложат на вниманието на участниците решения за управление на отпадъците в българските общини. Целта на събитието е да бъдат споделени добрите примери, които са напълно приложими във всяко населено място в България, като бъдат отчетени трудностите и предизвикателствата в сферата на управление на отпадъците.

Семинарът ще протече в два модула, като първият е ориентиран към политиките и решенията за кръгова икономика и зелени обществени поръчки. Включени са и представяния на работещи технологични решения, които оптимизират дейностите и процесите в депата за отпадъци.

Пазарни консултации във връзка с осъществяване на дейности по третиране на битови отпадъци

Вторият модул ще представи успешно реализираните добри примери в управлението на отпадъците, базиран на опита на български общини, неправителствени организации и бизнеса.

Вдъхновение за гостите на семинара ще бъдат сърфистите Илияна и Йоан, които са номинирани за Будители на годината 2019 заради множеството си доброволни акции и инициативата за чисто Черно море.

Във финалната част на събитието ще бъдат представени предварителните резултати от проведеното през лятото на 2019 г. теренно проучване на растителността в Габрово, осъществено от експерти от Института по биоразнообразие при БАН.

Ще се проведе семинар „Добрите подходи в управлението на отпадъците: трудности, предимства и възможности“

Семинарът се провежда в партньорство с Технически университет; Музей „Дом на хумора и сатирата“ и Регионално депо за неопасни отпадъци. Много са предизвикателствата, алтернативите и добрите примери, които могат да бъдат отправна точка в изключително комплексната задача за предотвратяване на отпадъците, повторната им употреба, рециклирането и компостирането.

Как можем да постигнем всичко това, кое на практика е възможно да се случи в българските общини, кои са трудностите и къде са успехите - отговорът предстои на 11 декември.