Тридневен фолклорен събор започва в Трявна
Тридневен фолклорен събор започва в Трявна / netinfo
Тридневен фолклорен събор започва днес в Трявна. Фестивалът се организира в чест на осемдесетата годишнина от създаването на читалище “Капитан дядо Никола” и тридесетия юбилей на група за автентичен фолклор “ИЗВОР”, съобщават от пресслужбата на общината. Мотото на събора е “Аз сега покачвам звънче, което след време ще стане камбана”.

В него ще участват повече от 20 инструментални и вокални състави, танцови формации, групи за автентичен фолклор и театрални школи от цялата страна. Идеята е да се покажат най-добрите постижения в областта на българския фолклор и неговите разнообразни проявления, представени от различните формации към читалищата в България.

Програмата на събора предвижда въстановка на въстанието, организирано от Капитан дядо Никола през 1876г., театрална постановка, посветена на годишнината от събитието, фолклорен шоу спектакъл на духовите оркестри към военното училище във Велико Търново и 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада, надиграване и надсвирване под надслов „Ръченица в сърцето на Балкана”, както и изпълнения на всички фолклорни групи.

Според организаторите гвоздеят на програмата ще бъде в събота вечер, когато тревненци и техните гости ще видят спектакъла „Най-дългото хоро” и концерта на Илия Луков. По време на събора ще се проведе и дискусия на тема “Аз сега покачвам звънче, което след време ще стане камбана”с участието на проф. Елена Огнянова и проф.Андрей Пантев.