Теодор Кабакчиев е спортист на 2015 г., Християн Стоянов оглави десятката при младежите
Теодор Кабакчиев е спортист на 2015 г., Християн Стоянов оглави десятката при младежите / 100 вести

Християн Стоянов при младежите и Теодор Кабакчиев при мъжете са спортистите номер едно, които оглавиха спортните десятки за 2015 година в Габрово. 55 състезатели от 25 клуба се състезаваха за класиране сред десетте най-добри спортисти в две категории – за юноши и девойки и за мъже и жени.

Подробна информация от събитието публикува вестник "100 вести" днес:

Безспорна новост тази година е, че спортните специалисти решиха при гласуването за десятката да приложат честния принцип на „Евровизия” - да нямат право да дадат своя вот в подкрепа на състезатели от собствените си клубове. Наградите на избраните бяха връчени снощи на вълнуваща церемония в зала „Възраждане“ с водещи Гергана Харитонова и Светозар Гатев.

Третият водещ, който им помагаше, беше състезателят на клуб „Орловец 93“ Николай Ненов, определен за най-красив атлет в България за 2015 година. Отново номер 1 и отново на сцената, за да получи наградата от кмета Таня Христова за спортист на годината при младежите, излезе Християн Стоянов, спортист на годината и за 2014 г. - европейски шампион за юноши с увреждания от град Вараджин, Хърватия, в дисциплините 1500 и 800 м; първо място – Държавен шампионат по крос на България за юноши младша възраст; първо място от Държавното първенство в град София за юноши младша възраст на 800 м; първо място от Държавното първенство в град София за юноши младша възраст на 1500 метра и т. н.

Християн, освен отличен спортист, е и любимец на своите връстници. Неслучайно при споменаване на името му залата избухваше в бурни аплодисменти.

Сред мъжете и жените за номер едно през тази година беше избран Теодор Кабакчиев - състезател на „Екстрийм Тойота Венци“ (мотоциклетизъм). Той се появи атрактивно на сцената със своя мотор. Кабакчиев спечели първо място в Източноевропейски шампионат „Екстрийм Ендуро“ – клас професионалисти; 26-то място на „Erzbergrodeo” – 2000 участника, 26 страни; първо място в Републиканския шампионат „BG - X Enduro” и т. н.

Догодина Християн ще ни представи на Олимпиадата в Рио. Страхотните успехи на Теодор безспорно носят престиж, популярност и дивиденти на Габрово. През 2016 г. страната ни за пръв път ще приеме кръг от Източноевропейския шампионат по хард ендуро, а честта да бъде домакин на престижната проява се пада на Габрово. Надпреварата ще се състои от 13 до 15 май из живописните райони на курортен комплекс „Узана“ и ще бъде част от BG-X Ендуро шампионата.

Първенството ще се състои от 3 кръга – в България, Румъния и Турция. Красивото и успяло момиче Валерия Лозанова от СК „Надежда“ (карате киокушин) е номер 2 в категория „Младежи”. А Християн Стоянов заслужи още едно призово място – номер 2 в категория „Мъже и жени“, и стана единственият спортист, спечелил в една класация две награди. Той изпраща една много силна година с постиженията, които реализира - първо място на Световен шампионат за хора с увреждания до 23 г. в дисциплините 800 и 1500 м – Щадсканаал, Холан- дия; второ място на Световни игри за хора с увреждания (мъже и жени) в дисциплината 1500 ме- тра, Сочи; трето място на Световни игри за хора с увреждания (мъже и жени) в дисциплината 800 метра, Сочи и т. н. На трето място в класацията за юноши и девойки се нареди Христина Пенева (скокове на батут) от „Акро-Арт“.

Номер 3 в категорията „Мъже и жени” е Христо Христов от СК „Надежда“ (карате киокушин). Номер 4 в категория „Юноши и девойки“ е Гавраил Стефанов от КК „Янтра - Исполин“ (колоездене). Сред мъжете и жените на четвърто място се нареди Христо Георгиев от СК „Киокушин“ (карате киокушин). Той не можа да дойде за наградата си и тя беше получена от брат му. На пето място в кла- сацията при юношите и девойките се нареди Мартин Пенчев от КСО „Узана“. Той също не дойде на церемонията. Номер 5 в категория „Мъже и жени” е Здравко Михайлов от БК „Габрово 91“ (бокс).

На шеста позиция в класирането в категория „Юноши и девойки“ е Анна Чиприянова от ЛК „Тот Ат- лет“ (лека атлетика). Анна е състезател по тласкане на гюле, възпитаник на големия треньор и признат майстор на шампиони Михаил Кьошев. Номер 6 при мъжете и жените стана Симона Иванова от КСАБ „Акро-Арт“ (скокове на батут).

Седми в класирането на юношите и девойките е Ивайло Иванов от СКВТ „Михаил Петров“ (вдигане на тежести). А при мъжете и жените на седма позиция се нареди Христина Козарева от КК „Георги Одрински“ (колоездене).

Един наистина многофункционален състезател, с впечатляващи постижения в няколко дисциплини. Номер 8 в категория „Юноши и девойки“ е Боговеста Йосифова от ХК „Бъки“. А при мъжете и жените на осма позиция се класира Стефан Стоев от АСК „АРА Моторспорт“, който обеща през следващата година да стане шампион на България.

На девето място в класацията за младежи се нареди Алекс Вълев от СК „Надежда“ (карате киокушин). Номер 9 при мъжете и жените стана Стефан Аврамов от РК „Янтра“. На десето място сред младежите беше класиран Ивайло Атанасов от КК „Янтра“ (карате шотокан).

А сред мъжете и жените десета позиция зае Лидия Ковачева от ХК „Бъки“. Тази година наградата за треньор на годината е по-специална и твърде сантиментална. Тя беше присъдена посмъртно на апостола на габровското ориентиране, заслужилия майстор на спорта и заслужил треньор Васил Шандурков.