Таня Христова: Няма да допусна да се гради нищо, което вреди на здравето на габровци
Таня Христова: Няма да допусна да се гради нищо, което вреди на здравето на габровци / Дарик Габрово, архив

„Няма да допусна да се гради нищо, което вреди на здравето на габровци", категорично заяви кметът на Габрово Таня Христова, по повод публикации, свързани с предстояща инвестиция, за която се твърди, че не е безвредна.Народният представител от Коалиция за България Ивелин Николов изрази вчера съмнения през журналисти, че сечта, извършваща се в региона е свързана с изграждането в Габрово на централа за производството на ел.енергия от биомаса, като тази в Етрополе.

„Ще толерирам и подкрепям на територията на Община Габрово само инвестиции, които са безопасни за хората и околната среда. Факт е, че в световен мащаб нарастват инвестициите в изграждане на съоръжения за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, включително и от биомаса. Всяко подобно производство е добре дошло на територията на община Габрово при условие, че отговаря на строгите екологични стандарти", допълни още Таня Христова.

За първи път фирма „Грийн ФорестПроджект" АД заявява инвестиционните си намерения за изграждане на централа за производство на ел. енергия от възобновяеми енергийни източници - биомаса  в Община Габрово през март 2011 г. През същата година РИОСВ - Велико Търново излиза с Решение ВТ-14-ПР/2011г., с което се преценява, че не се изисква оценка въздействието върху околната среда за монтиране на инсталация за производство на ел. енергия от биомаса с мощност 5 MW.

През май 2012 г. фирма „Грийн Форест Проджект" АД  е заявила  отново своите инвестиционни намерения пред Община Габрово. До момента е издадена само виза за проектиране на обект -Инсталация за производство на ел. енергия от биомаса, няма представен за разглеждане и одобрение инвестиционен проект, както и издадено разрешение за строеж.

В личен разговор с кмета на община Габрово Таня Христова, изпълнителният директор на „Гриий Форест Проджект" Ивета Балиева потвърди, че инвестиционните намерения на фирмата в Габрово отпадат и че възнамеряват да продадат терена, който са закупили в града. Ивета Балиева потвърди още,  че изграждането на подобни инвестиции задължително трябва да се съобразява с нормативните изисквания за съхраняване на човешкото здраве и  опазване на околната среда.