Среща с Томислав Дончев
Среща с Томислав Дончев / Областен управител Габрово

Заместник министър-председателят Томислав Дончев се срещна с кметовете на общините Габрово, Дряново, Севлиево, Трявна, представители на структуроопределящите фирми от региона, зам.–ректора на Техническия университет и началника на РУО–Габрово, за да разговаря за предизвикателствата, с които ежедневно се налага да се справят.

Срещата се инициира от Областния управител Невена Петкова под надслов „Обединени стратегии за реализиране потенциала на местния бизнес“ и в нея участва и народният представител Николай Сираков. Основната цел беше всички участници заедно в диалог да потърсят пресечната точка между интересите и възможностите на различните заинтересовани страни за реализиране потенциала на местния бизнес.

Част от обсъжданите проблеми по време на срещата бяха свързани с професионалното образование, дългосрочното обезпечаване на квалифицирана работна ръка, отговаряща на нуждите на бизнеса, адекватните учебни програми, осигуряване на условия за насърчаване на трудовата миграция и мобилност, отваряне мисленето на младите към предприемачеството, изчистване имиджа на производството.

„Ако по някакъв начин не сменим образа на това, да работим в индустрията, нищо няма да се промени“ – категоричен е заместник министър-председателят, който подчерта още, че всяка инвестиция е ценна за България и производството е ключов фактор за икономиката, който формира дял от 30% от БВП

По-рано през деня областният управител Невена Петкова присъства на откриването на новия завод за туби в Северната индустриална зона на град Габрово, който е съвместна българо-израелска инвестиция. В присъствието на вицепремиера Дончев, изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции, търговското аташе към Посолство Израел, бизнес - партньори беше даден символичен старт на производството.