/ РИМ-Габрово
Хора, пребиваващи в Дневния център за лица с интелектуални затруднения се представиха със своя изложба-базар на Лазаровден пред Дечкова къща. Сътрудничеството между Регионален исторически музей-Габрово, част от който е Дечкова къща, и Центъра има дълбоки корени.

РИМ-Габрово

От музея са ни помагали много през годините, а сега надграждаме с включването в техния културен живот. С нас се свърза Радост Балевска, за да ни предложи да се включим празника”, разказва Росица Димитрова, управител на Дневния център и председател на сдружение „Бъдеще и закрила”.

„На този светъл празник решихме да участваме в благотворителна изложба-базар и да покажем изделията, които се изработват от лица с интелектуални затруднения от Дневен център за лица с интелектуални затруднения – Габрово. Предлагаме картини и изделия за бита, които да зарадват много габровци.”

Една част от картините са изработени със салфетъчна техника, други – енкаустика. Изделията се предлагат на много места. Целта на трудовата терапия е да има повече продадени неща.

Така се чувстваме потребни на обществото. Хората от Центъра се включват в благотворителни каузи от всякакво естество, доколкото им е възможно. Участваме активно в гражданския живот и се чувстват щастливи.  

РИМ-Габрово

На Лазаровден пред Дечкова къща се състоя и една детска възстановка на лазаруване.
 

Деца от детска градина „Младост” в Габрово пресъздадат обичая Лазаруване пред Дечкова къща

Публикувахте от Дечкова къща/Dechko's house в Събота, 20 април 2019 г.
Макар да не са на възрастта да бъдат лазарки, момиченцата от Детска градина „Младост” представиха ентусиазирано какво са научили от своите преподаватели. Тази възстановка също е част от сътрудничеството, което екипът на РИМ—Габрово има с образователните институции в общината.