Просветният министър иска наложителна реформа
Просветният министър иска наложителна реформа / Sofia Photo Agency, архив

Висшето образование в страната се нуждае от реформа, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов при награждаването на ученици и техните ръководители, участвали в международните олимпиади по информатика, биология, физика и химия.

Министър Игнатов обясни, че реформата в образователната система е наложителна. До края на годината ще бъде изготвена стратегия, която ще обозначи приоритетните за финансиране области в науката.

По повод отказа на голяма част от университетите да приемат студенти платено обучение, Игнатов заяви, че действително това е неизгодно за висшите училища, но че проблемът трябва да се реши, без да се намалява броят на студентите.

"В хода на бюджета за следващата година ще увеличим финансирането на университетите, които имат добро състояние на науката. Надявам се от март, когато започне изпълнението на бюджета, да дофинансираме тези, които имат силен научен потенциал", обяви Игнатов.

След като станат ясни рейтингите на университетите през октомври, тези, които имат най-добри показатели, ще получат допълнителни бонуси. Друга цел на министерството е от следващата година да се дадат допълнителни стипендии на тези, които ще станат учители или инженери.

Относно проблемите на Софийския университет Игнатов заяви, че ще обсъди варианта държавата да помогне.