Представят проектите за архитектурно оформление на административния център в изложба
Представят проектите за архитектурно оформление на административния център в изложба / Дарик Габрово

Всички 10 проекта, участвали в обявения от Община Габрово конкурс "Архитектурно-художествено и благоустройствено оформление на административния център на Габрово", ще бъдат представени днес в изложба. Експозицията ще се открие от 17,30 часа в художествена галерия "Христо Цокев". Всички посетители ще имат възможност да попълнят анкетни карти, в които да изразят своето мнение от видяното.

В интернет страницата на Общината гражданите също могат да изкажат становището си.  По отношение на тези елементи от одобрените проекти, които са максимално консенсусни и приложими, най-вероятно ще се пристъпи към поетапно реализиране. Според кмета до края на годината е възможно дори да стартира техническото им проектиране. Градоначалникът уточни, че става дума за мащабни мероприятия, например площад "Възраждане", оформлението на две нива и т.н.

Целта на проведения конкурс бе да се намери подходящо архитектурно решение за осъвременяване на административния център  на Габрово чрез подобряване на градската среда. Участниците в конкурса трябваше да представят решение за организация на пространството като  в някои случаи предложенията бяха не само интересни, а и авангардни.