Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ 
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“  / DarikNews.bg

Варта Корисянова-Меонлина е родена в София, но израства в Стария град на древния Пловдив, където завършва основното си и гимназиално образование. Учи и в Техникум по ядрена енергетика в Козлодуй, което предопределя бъдещата й професия на физик, останала доста чужда на артистичните й интереси.

Прописва внезапно, след като през 1996 година столичен контактьор й съобщава, че е пристигнало Космично послание за нея и кодовото име Меонлина, с което е редно да подписва бъдещите си творби. Така на бял свят идват серия статии по астрология /1998/, за Мировият учител Заратущра /1999/, гениалният български художник Борис Георгиев /1999/ отпечатани в списание „Грация” и „Астро-Грация”. През 2000 година излизащото в Скопие сп. „Хороскоп” помества на македонски диалект нейният материал „Учител на славенството” посветен на Беинса Дуно /д-р Петър Дънов/.

По същото време варненският вестник „Народен будител”, а после и сп. „Усури” поместват обемистото й изследване за богомилите – „Есеите на България”. През същата година в-к „Труд” публикува статията „Милост за беззащитните” посветена на нечовешкото отношение на хората и безконтролното изтребление от институциите на бездомните кучета. Други теми от същия период са компилациите на „Приказки за цветята” от контактьорския материал „ОСИЯНИЯ” и на уникалният „Календар на древните перси” на руското сдружение „Авеста”.

В края на месец ноември на 2002-ра авторката дебютира във Варна на международната конференция по алтернативна история на страната с доклада си „Дважди свещеният Пловдив”. През 2004 и 2005 г. сп. „Усури” помества „Една малка работа за Бога се свърши”, „Защо Александър е Велик” и „Едно мнение за Омир”, а с доклада „Атила – Бичът Божий на Европа” тя се представя на варненската конференция „България в световната история и цивилизация – Дух и Култура” през 2005-та. 

От 2006 до 2010 авторката живее и работи в Атина, където основава и ръководи интелектуалния кръжок „Дамски кръг”, преименуван на „Епохата на Водолея”. По негова покана в две поредни години в гръцката столица гостува писателя Христо Нанев, а през пролетта на 2010-та там представят най-новите си книги Христо и Галя Маджарови. Членовете на клуба са съорганизатори и на прозвучалата за първи път в южната ни съседка музика на Учителя Беинса Дуно, изпълнена от гостуващи софийски музиканти.  
     
Междувременно, през 2008 излиза от печат първата издадена книга на Меонлина „НАГОРЕ ПО СПИРАЛАТА”, над която авторката е работила повече от десетилетие и която съдържа някои от гореспоменатите теми на статиите й. През месец юни на същата година в-к „Родово имение” препечатва от нея откъси за богомилството. След завръщането си в родината през 2010-та, тя участва отново на престижната варненска конференция с доклада „Божествените Пеласги”, който представлява резюме на втората й книга.

За това, че тази рядка за науката тема я вълнува особено силно, свидетелства и едноименният филм, заснет в Стара Загора в галерията „АЛБА – АВИТОХОЛ” на оригиналния художник и голям родолюбец Христо Танев, който може да се види в Интернет.