Поредно обучение за безработни
Поредно обучение за безработни / Дарик Габрово

 

Обучение по Програма "Предприемчивите българи" започват от Бюрото по труда  в Габрово. Предвидено е то да стартира към края на месец септември, съобщи за Дарик Лена Георгиева от местната структура.

Програмата е насочена към безработни лица, които имат минимум средно образование и са регистрирани в бюрото по труда. Тя е за хора, които имат нагласата да извършват собствена стопанска дейност. „Те ще научат неща, като това как да си регистрират фирма, как да си проучват пазара, какво предимство да имат пред конкуренцията, как да си намерят собствена ниша, как да сключат законосъобразно договор с контрагент и други полезни съвети. Идеята е хората да получат познания по управлението на собствен бизнес, независимо какъв е той", каза още Лена Георгиева.

На следващ етап от тяхното обучение, лицата ще трябва да изготвят бизнес-план или проект.  Той трябва да бъде защитен пред експертна комисия, като при евентуално одобряване проектът ще бъде финансиран.

По думите на Георгиева сумата за финансиране е около 50 000 лева, като средствата се отпускат от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".