По четири престъпления на ден се извършват в област Габрово през тази година
По четири престъпления на ден се извършват в област Габрово през тази година / DarikNews.bg, архив

Всеки ден в региона се извършват по около 4 престъпления, става ясно от статистиката, която бе изнесена днес от ОД МВР - Габрово. От началото на годината са регистрирани 1040 престъпления. Най-много са посегателствата срещу собствеността - 58,65% от всички регистрирани престъпления.

630 души са потърпевши от посегателства над тяхното имущество.

Второ място заемат общоопасните престъпления – 18,13 на сто. Относителният дял на престъпленията против личността е 2,34%.

Постигнатият процент на разкриваемост през 2014 г. е по-нисък в сравнение с 2013 г., съответно 45,13%, на 49,14%, признават от полицията.

Общият брой на кражбите е 364 – с 37 броя по-малко от сравнителния период. На територията на ОДМВР Габрово са извършени 100 домови кражби. Тези в жилища в градската част са осъществени след счупване патрона на секретна брава на входните врати, използване на подбран или подправен ключ или други специални средства, а при някои от случаите извършителите проникват през оставени незаключени врати. При кражбите от жилища в градската част, предмет на престъпления са предимно златни и сребърни накити, пари, валута, компютърна техника, парфюмерия и козметика, ръчни часовници.

Броят на извършените в селата и във вилните зони престъпления е 42, което е 5.78% от общия брой извършени престъпления. През посочения период се запазва тенденцията към извършване на взломни кражби на медни съдове, кабели, метални отпадъци, хранителни продукти и др. от къщи по селата на областта.

Кражбите в селските региони на Габровска област се извършват в условия на относително висока анонимност на средата, което осигурява добър комфорт на извършителите. Селският район е доста обширен и в голямата си част е безлюден или много слабо населен. Кражбите на селскостопанска продукция са 54.

С 45,95% е намалял броят на регистрираните измами, които са 20.
Минимално намаление имат регистрираните общоопасни престъпления – 307 /при 344 през 2013 г./, като най-голяма част заемат тези по транспорта – 73 срещу 89 за 2013 г.

Броят на случаите на незаконно притежаване или използване на оръжие и взривни вещества, за двата периода е еднакъв – 5.

През отчетния период на 2014 г., се забелязва минимално намаление на броя на извършените престъпления, свързани с наркотични вещества, в сравнение със същия период на 2013 г. 35 лица са заловени с наркотични вещества и са заведени 32 досъдебни производства.

Значително увеличение има на случаите на посегателства срещу МПС – 21 за осемте месеца на 2014 г. при 13 за същия период на миналата година.
Регистрираните палежи са 11.

Броят на престъпленията против личността е 17, като 14 от тях са за телесна повреда, няма регистрирани убийства и опити за убийства.

Грабежите са 9, при 11през 2013 г.

През полугодието са регистрирани 77 икономически престъпления, работено е по 159 заявителски материала. Коефициентът на престъпност е 57,25 – със 17, пункта по-висок от миналата година и е доста по-нисък от средния за страната /73,86/.

И през този отчетен период най-голям е броят на  престъпленията против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система.   
През отчетния период са разкрити 129 престъпления, регистрирани през предходни периоди, срещу 89 за 2013 г.
Регистрирани са 9 грабежа, като всички те са разкрити, от тях 1 въоръжен, като част от участниците са установени.

Установени са 3 престъпни групи, извършвали престъпления в селската част на Габровска област. Доказани са над 29 кражби в 16 села - Кметовци, Спанци, Иванили, Шипчени, Лесичарка, Кормянско и др.