Изтеглят 800 000 ваксини срещу свински грип
Изтеглят 800 000 ваксини срещу свински грип / снимка: Reuters

Сезонният грип наближава! Очаква се щамът “Мичиган“! Това предупреждават от РЗИ-Габрово. 

Грипът е заразно заболяване, което се наблюдава всяка година през есенно-зимния период. Причинява се от няколко вируса -  А, В и С. Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите могат да живеят и върху предмети, и запрашена среда. Инкубационният период (периодът от заразяване до поява на първите симптоми) е между 1 и 5 дни.

Началото на заболяването започва с висока температура, придружена със студени тръпки, главоболие, кашлица, отпадналост, болки в крайниците. Един характерен симптом за грипа са болките в очните ябълки. Температурата трае 2-3 дни, понякога тя достига до 39-40 градуса. Често се прибавя бактериална инфекция и усложнения (пневмония, миокардит и други).

При липса на усложнения лечението на грипа се провежда в домашни условия с витамини и медикаменти облекчаващи симптомите. Важно значение има и приемът на достатъчно количество течности - вода, плодови сокове, чай. По преценка на лекар може да се приемат и антивирусни препарати, но засега ваксинирането си остава най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция.

Препоръчаният от СЗО състав на четиривалентните грипни ваксини включва освен трите изброени по-горе вируса  още един вирус. Развитието на грипа трудно се прогнозира, но според Министерство на здравеопазването очаква се тази година щамът “Мичиган“ да предизвика сезонната епидемия, който според епидемилозите ще замени щама "Калифорния". Успокоително е че щамът "Мичиган" не предизвиква такива усложнения като щамът "Калифорния". В Австралия преминалата епидемия е показала една класическа картина на грипа, като най засегнати възрастови групи са били хората над 80 години и деца от 5 до 11 години.

Имунизационният кабинет при РЗИ–Габрово предлага поставяне на противогрипна ваксина, само с ваксина закупена от аптечната мрежа!

Имунизационният кабинет в РЗИ Габрово се намира на адрес:

Габрово, ул. „Райчо Каролев“ № 2, етаж 2, стая 205.