Преглед на печата на 8 септември
Преглед на печата на 8 септември / 100 вести
Ето какво може да прочетете: „Бал на отминалите времена", отзвук от ХV Международен панаир на традиционните занаяти, портрет на Христо Лолев
Изложба „Бал на отминалите времена“ е открита в Регионалния исторически музей в Габрово. В нея са показани 19 дамски и мъжки бални тоалети, събрани като дарения от музея през миналата година. Тоалетите са от абитуриентски балове от времето на социализма в периода 1971-1989 година и вече са част от етнографската сбирка на Регионалния исторически музей. Според Николета Маринова – уредник по етнография в РИМ, събирателската дейност за колекцията на музея започнала през септември миналата година по идея на директора на музея Красимира Чолакова. Още в първите дни след обявяването на инициативата започнали да постъпват дарения. Първите били бални рокли на няколко възпитанички на Националната Априловска гимназия. После пристигнали тоалети и от други селища. „Балните рокли на абитуриентите са им първите красиви цивилни тоалети – коментира Николета Маринова. – До деня на бала всички са носили само задължителните тогава униформи, характерни за всяко училище.
 

Модата от 1971 до 1989 година е представена в изложбата „Бал на отминалите времена“


По покана на севлиевския клуб по шин киокушин кай в града са двама японски състезатели - сен-сей Кента Мори - шампион на Ол Джапан, участник в две световни първенства, на които е достигал до осминафиналите, и Юка Муроиши, сенпай Първи дан. И двамата тренират в дожо-то на президента на Световната федерация по шин киокушин кай Шихан Медори, съобщи сенсей Тихомир Тотев, треньор на севлиевските състезатели по този спорт.

Христо Лолев е биоенерготерапевт в Габрово, след 5-годишна практика в Палма де Майорка. Работил е известно време в Гърция, Полша и Чехия. Роден е през 1955 година в село Етъра. Завършил е професионално училище по телферостроене „Ангел Денчев“. След това завършва Националната спортна академия със специалност „Ски спорт“, а по-късно и „Спортна травматология“. Най-голяма сила му дава обучението в Тибет. Като легенда се разказва историята как докато бил спасител на българското Черноморие спасил китайче от удавяне. Докато пристигне „Бърза помощ“, лечителят изправил детето на крака. Няколко години по-късно габровецът получил малък колет от Пекин с покана за обучение в Тибет. Там той изучавал тайните на Тибет в продължение на няколко години при лечителите на Далай Лама. През 80-те години е бил в лабораторията по екстрасензорика в Пловдив, а по-късно и в Московския институт по нетрадиционна медицина.

Цялата последна страница на изданието е посветена на прояви от ХV Международен панаир на традиционните занаяти, който се проведе в ЕМО „Етър" от 2 до 6 септември. Отзвук от ХІІІ Международна конференция „Традиционните занаяти - минало, настояще и бъдеще", представена е и изложбата Традиционни занаяти от Иран. 
 

Иран разкри мистичната си красота пред посетителите в ЕМО „Етър”

 

Годината е 1964: За по-малко от четири месеца 12000 души посещават новооткрития парк-музей „Етър”