Окръжният съд в Плевен поема делото за смъртта на родилката и бебето
Окръжният съд в Плевен поема делото за смъртта на родилката и бебето / DarikNews.bg, архив

Окръжният съд в Габрово прекрати делото срещу лекарите, обвинени, че са отговорни за смъртта на Десислава Манолова и бебето й. Габровските магистрати изпратиха делото "по подсъдност на Окръжен съд - Плевен.

Повдигнатото на двамата подсъдими обвинение е за това, че през периода 18 септември – 4 октомври 2013 г. са извършили пропуски и нарушения, които са довели до смъртта на бебето и майка му.

Новороденото почина на 26 септември 2013 г. в неонатологичното отделение на МБАЛ – Габрово, а смъртта на майката Десислава Манолова настъпи на 4 октомври 2013 г. в УБАЛ в Плевен".

Обвиняеми са д-р Димитър Ангелов и д-р Севдалина Колева. В този период д-р Ангелов е началник (завеждащ) и дежурен лекар в „Акушеро-гинекологично отделение” в МБАЛ „Д-р Т. Венкова”, а д-р Севдалина Колева  е била дежурен лекар в същото отделение, когато е станало раждането.

Според обвинението лекарите са нарушили разпоредби на "Закона за лечебните заведения, Наредба № 32 от 2008 г. за Утвърждаване на медицински стандарт „Акушерство и гинекология”, Правила за добра медицинска практика 2005 година, Правилник за устройството, дейността и вътрешния ред в МБАЛ „Д-р Т. Венкова” Габрово, Правилник за устройство, дейността и вътрешния ред в АГ отделение и Закона за здравето".

Д-р Колева е нарушила и Длъжностната характеристика на лекар акушер-гинеколог в АГО.

Всички пропуски и нарушения са довели до причиняване на смъртта на новороденото бебе и майката, се твърди в обвинението.

Мотивите на Окръжен съд Габрово да прехвърли делото в Плевен са свързани с "разпоредбата на чл.36 ал.2 от НПК":

"Когато престъплението е започнало в района на един съд, а е продължило в района на друг, делото е подсъдно на съда, в района на който престъплението е довършено. С оглед така формулираното от прокуратурата обвинение за престъпление извършено „през периода 18 септември – 4 октомври 2013 г., в Габрово и в Плевен”, довършено със смъртта на родилката на 4 октомври 2013 г. в УБАЛ в Плевен, и съобразно разпоредбата на чл.36 ал.2 от НПК съдът прекрати съдебното производство по делото и изпрати същото на Окръжен съд – Плевен.

Определението на Габровски окръжен съд не подлежи на обжалване".