Награждават проф. Драгол Драголов със звание „Заслужил гражданин на Дряново
Награждават проф. Драгол Драголов със звание „Заслужил гражданин на Дряново / Дарик Габрово, архив

 

Удостоверение със звание „Заслужил гражданин на Дряново" ще получи проф. Драгол Драголов на тържествено заседание на Общински съвет Дряново на 21 октомври. Мотивите за това са изключителните му заслуги към общината и по повод неговата 70-годишнина, съобщават от местната администрация.

От Кметския съвет към кметство Царева ливада обясняват, че благодарение на проф. Драголов ще се реализира дългогодишната мечта на цялото население, за построяване на храм в селото. Професорът е дарил свой имот от 784 кв.м. където ще се помещава храма. Църквата ще носи името „Успение Богородично", а строителството й е в ход.

Друг щедър жест на проф. Драголов е предоставянето на експонат - парен локомотив в района на ЖП-гара Царева ливада, превърнал се в атракция за пътуващите и гостите на селото.

Проф. Драгол Драголов е роден през октомври 1940 година в Царева ливада, където завършва и средното си образование. Продължава да учи в Трявна, а по-късно се дипломира, като инженер, във ВНВУ „Васил Левски" във Велико Търново със специалност двигатели с вътрешно горене.

Десетилетия след това продължава да работи във ВНВУ, като преподавател. Чете лекции и в други университети, като понастоящем води лекции в Рсенски университет „Ангел Кънчев". Автор е на много статии, доклади, учебници и др. От 1990 година е доктор на техническите науки, а от 2000 година - професор.