интернет
интернет / Thinkstockphotos

Мъжете в областта са по-активни при регулярното използване на интернет - техният относителен дял е 69.0%, при 65.0% за жените, като и при двата пола относителните дялове са по-високи от средните за страната, съответно с 4.1% за мъжете и с 2.6% за жените.

Спрямо 2017 г. делът на жените, използващи регулярно интернет се увеличава с 0.4, а този при мъжете бележи спад от 3.4 процентни пункта. Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като за област Габрово 80.5% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при  64.8% от лицата със средно образование. В сравнение с 2017 г. относителният дял на лицата с висше и средно образование, които редовно използват интернет, намалява съответно с 9.4 и 1.1 процентни пункта, а този на лицата с основно или по-ниско образователно ниво – се увеличава с 21.8 пункта.

В Севлиево изграждат зони за безплатен интернет

компютър
ThinkStock/Getty Images

Данните за 2018 г. в национален мащаб показват, че при лицата с основно или по-ниско образование делът на регулярно ползващите глобалната мрежа варира между 22.8% за област Смолян и 58.0% за област Габрово. При лицата със средно образование относителният дял се движи между 77.6% за област Шумен и 42.0% - за област Кюстендил. При висшистите относителният дял на лицата, регулярно ползващи интернет в отделните области на страната е между 100.0% за област Шумен и 66.6% в област Ловеч.

Ваучер за 15 000 евро от ЕК за безплатен интернет на обществени места в Габрово

жени щастливи радост лотария компютър
ThinkStock/Getty Images

Данните от изследването за използване на ИКТ в домакинствата и от лицата през 2018 г. показват, че относителният дял на лицата в област Габрово, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с обществените институции през последните 12 месеца е 6.7% при 22.2% средно за страната. В рамките на Северен централен район с най-висок относителен дял е област Русе – 15,5%. докато в област Разград едва 3.6% от лицата използват предлаганите онлайн услуги от публичната администрация. Област Видин е с най-висок относителен дял в страната (37.6%). В сравнение с 2017 г. делът на лицата в област Габрово, ползващи интернет с цел взаимодействие с институции от публичния сектор, намалява с 6.0 процентни пункта.