Световен ден на плетенето на открито
Световен ден на плетенето на открито / DarikNews.bg
Иванка Горанова от Лясковец бе една от най-забележителните участници в Световния ден на плетенето на открито, който се проведе в ЕМО „Етър”. Пристигнала в музея с влак, тя сподели, че през целия път не е оставила куките.
 
„Дойдох специално, за да участвам. Плетенето много ме зарежда. Искам да видя, да споделя опита си с други майсторки. Ето това са куките ми, с тях мога да направя толкова много неща”, разказва жената.
 
Иванка Горанова обича да плете ленти за глава с цветовете на България – бял, зелен и червен. Има желание да ги подарява на хора, които оценяват родината си.
 
Жената се научава да плете като ученичка. Учителка, облечена в клин и вълнено поло я мотивира да се научи. Иванка Горанова толкова харесва естетичното облекло на своята преподавателка, че прави от плетенето своето най-голямо хоби.
 
„Това са дрехи, които са много практични и красиви. Учих в Антоново. Учителката беше г-жа Терзиева и ни преподаваше полевъдство. Успях да си оплета дреха като нейната, а от тогава винаги се мотивирам от трудните модели.”
 
Иванка Терзиева обича да наблюдава млади хора, облечени с плетени дрехи и вярва, че модата отново обръща поглед към плетените дрехи .
 
По време на Световния ден на плетенето на открито туристите в ЕМО „Етър” наблюдаваха майсторите на шита и калоферска дантела, запознаха се как се плетат изделия от беленица, как се плете на една и две куки.
 
Плетенето на кошници бе друга атракция, показана в музея, много популярна в миналото, но и днес полезна за бита. Много от посетителите сами изработиха свои плетени изделия, някои сами, други с помощта на музейните демонстратори.