Кметът Мирослав Семов
Кметът Мирослав Семов / Община Дряново
В българското общество съществува безработица, която не е формирана от липсата на възможности за работа. Става въпрос за хора, които са свикнали да получават доходи по „лесния начин”, както е популярно да се казва на разговорен език. Регистрирани в бюрата по труда, някои от тях получават социални помощи, а в същото време нямат интерес да започнат работа. Кметът на Дряново Мирослав Семов се обяви за промяна в социалната политика на държавата, чрез която да се стимулират работодателите да наемат работна ръка.

Частният бизнес в Дряново е по-голям работодател от Общината. Има предприятия с персонал от по 250-300 човека. От там продължават да търсят работници, вече извън пределите на община Дряново”, коментира Мирослав Семов.

Кметът на Дряново е категоричен, че немалко дружества заплащат добре на своя персонал и осигуряват транспорт на пътуващите от други населени места. Търсенето на работна ръка е актуален проблем за цялата страна, не само за Дряново.

Кметът Мирослав Семов коментира данните за ниското ниво на безработица в Дряново

„В началото, след приватизацията, новите собственици не бяха подготвени за предизвикателствата на средата, в която се налага да съществуват.
Сега все повече се обучават, а бизнесът става все по светъл и напредничав. Равнява се по западни стандарти. Тенденциите са за европейско и световно достигане на нивата на производства и машинни паркове. Бизнесът е този, който движи икономиката, а тя – образованието. Тази закономерност вече е на дневен ред у нас и все повече се говори за това. По-платените кадри ще се лансират и ще има конкуренция за привличането им. Конкуренцията и инициативността дават своите плодове, въпреки че страната ни премина през един много болезнен процес.”

За трите години от мандата на Мирослав Семов безработицата в Дряново е снижена от 17,3 до 4,7 процента

Мирослав Семов отчита, че в България има много да се извърви по пътя на модернизацията, но все пак има напредък.

„Кризата от 2009 година отся „зърното от плявата”, осигури въздух за развитие на качествен бизнес. Има изключения, но като цяло се движим по европейския модел”, каза още Семов.