Кмета на община Дряново
Кмета на община Дряново / Мирослав Семов, личен архив
Местната власт има отношение към намаляване на безработицата в едно населено място. Тезата защити кмета на Дряново Мирослав Семов, който представи стъпки, предприети от екипа му, които стимулират този процес. Данните, изнесени от Териториалното бюро по труда представят значителен спад в броя на хората в Дряново, които нямат трудов ангажимент.
 
За трите години от мандата на Мирослав Семов, безработицата от 17.03% е снижена до 4.07%.

Кметът Семов: Местната власт има роля в регулиране нивата на безработица

 
„Значителният спад се дължи и на местната власт. Дряново от край време е с най-голямата безработица в област Габрово и това почти всички го отдават на липсата на работа и голямата ромска общност, населяваща общината. Първата насока, която поехме, за да се опитаме да променим ситуацията, е да имаме добър контакт с бизнеса, да има условия за непрекъснат диалог”, коментира Мирослав Семов.
 
По думите му фирмите, които работят на територията на общината са в много добри отношения с местната власт, която подпомага тяхната дейност. Всяка година се прави „Бал на кмета”, където се събира бизнеса от територията на общината. Раздават се стимулиращи награди в различни категории. Целта е самите представители на бизнеса да обменят идеи и да се почувстват като едно цяла.
 
„На тези срещи ние апелираме да се наемат нови работници и служители, по възможност да бъдат дряновци. Създаваме предпоставки и за създаване на нови фирми, като подпомагаме бързото издаване на разрешителни и узаконяването на дейностите. Държим, а това е и наше основно правило, един бизнес да е екологично чист”, разказа още Мирослав Семов.
 
Общината също се явява работодател, особено при реализацията на различни проекти. Екипът на Семов следи внимателно възможностите за проекти и е особено активен в социалните, тъй като целевите групи са от тъй наречения „тежък контингент”. От дълги години в Дряново има социално уязвима общност, която се нуждае от такъв подход.
 
„Когато спечелим един проект, това веднага създава нова заетост. Използваме и възможността да създадем предприятия към самата Община. Такова е „Чисто Дряново”, което е ангажирано със сметосъбирането и сметоизвозването. До месеци тръгва и „Зелено Дряново”, а самото му име показва неговата дейност.”
 
Мирослав Семов споделя, че в тези предприятия са ангажирани местни хора, като така Общината създава заетост за своите жители.
 
Използват се ефективно и проектите към социалното министерство за заетост на хора от различни възрасти. Обръща се и внимание на контингента, който формира седемте процента безработица в Дряново. Това са хора с ниско образование, загубили навиците си за труд. Кметът на Дряново споделя, че този контингент е труден, защото осемчасов работен ден за тях е голямо препятствие, а от друга страна дори прочитането на опътване как работи една косачка за тях е проблем.
 
„Ако им предложим работа, ние ги лишаваме да си докарат доходи „на черно”. Те ходят за гъби, берат билки и към социалните помощи добавят допълнителен доход. Така не са стимулирани да започнат работа”, споделя предизвикателствата пред още по-голямо снижаване на процента на безработица в Дряново Мирослав Семов.
 
Кметът заявява, че това е битка на администрацията му, която вече е поета. Предстои да се реализира проект, който да финансира хора, които да обучават и да насърчават други хора да си намират работа, да се реализират професионално и да постигат успех чрез труда си.
 
Очаквайте втората част от интервюто с кмета Мирослав Семов.