Клубът на слепите в Габрово остана без парно
Клубът на слепите в Габрово остана без парно / Дарик Габрово

Клубът на Съюза на слепите в Габрово от вчера е без отопление заради заключен котел на локалното парно. Помещенията се намират в кооперация „Медик” в центъра на града. Председателят на регионалната структура на Съюза Стефка Пенчева обясни, че още от построяването на кооперацията през 1989-та година са закупени 212 квадратни метра със средства на незрящите от Габрово. Според нотариалния акт Съюзът на слепите притежава и 1/6 идеална част от общите помещения. Разговаряла съм много пъти с живеещите в кооперацията, но никой не иска да се направи реална делба, твърди Пенчева.

Преди време в сутерена е поставен парен котел и твърдо гориво за него. Вчера сутринта обаче се оказва, че врата е заключена с катинар. Пенчева обясни, че преди няколко седмици е получено писмо от живеещите в блока, в което се иска наем от 200 лева за помещението с котела. Миналата година е имало подобен случай. Тогава вратата е била заварена и проблемът е бил решен след намеса на прокурор. За сегашния случай обаче от полицията ги посъветвали да решат проблема помежду си.

Председателят на домсъвета на ЖСК „Медик” д-р Иво Станчев обясни, че общото събрание на блока е взело решение помещението да се дава под наем. Направен е протокол, който е връчен в Съюза на слепите, но в триседмичен срок не е получен отговор. Това е и причината вчера да бъде заключена вратата. Според  Станчев помещението е отдадено под наем, а в Закона за етажната собственост се казва, че никой няма право да прави това с идеални части.

Досега обаче не е имало иск за доброволна делба, твърди домоуправителят. Според него вариантите за решаване на проблема са или кооперацията да получава наем за помещението, или да се направи делба.

В момента отоплението в клуба е с електрически уреди, които обаче не са подходяши за слепи хора, тъй като не са безопасни.