затвор
затвор / Thinkstockphotos
Тричленен състав на Окръжен съд–Габрово потвърди присъда на Габровски районен съд, с която двама мъже от Варна са осъдени за кражби на превозни средства и други вещи. С обжалвания пред Окръжния съд акт И.И. и Н.Т. са признати за виновни в кражба на два товарни автомобила и кражба на хранителни продукти, съхранявани в единия от тях. Подсъдимият Н.Т. е признат за виновен и в това, че си служил с регистрационни табели, издадени за друго МПС.

На 25 март 2014 г. И.И. и Н.Т. пристигнали от Варна в Габрово с лека кола „Мерцедес”, като предварително взели решение да отнемат автомобил и в последствие да искат откуп за неговото връщане от собственика.

Жалки тъпанари може да гледате в зала "Възраждане" тази вечер

Около 23:00 ч. двамата забелязали паркиран на ул. „Антим Първи” в Габрово товарен автомобил „Мерцедес Вито 108Д”, собственост на търговско дружество. Докато подсъдимият И.И. наблюдавал за преминаващи лица, Н.Т. успял да отключил вратата на товарния автомобил с метална заготовка, привел го в движение и потеглил в посока Велико Търново.
 

Куриозен обир в Монтана (ВИДЕО)


Непосредствено след него се движел и подсъдимият И.И. с лекия автомобил. Малко след като напуснали града, подсъдимите спрели и огледали отнетото превозно средство. Преценили, че е в лошо състояние и не може да бъде използвано като предмет на евентуален бъдещ откуп. В багажника на превозното средство установили различни хранителни продукти, които прехвърлили в лекия автомобил „Мерцедес” и се върнали в Габрово.

Около 00:10 ч. на 26 март 2014 г., на ул. „Македония” в Габрово, подсъдимите успели по същия начин да отнемат друг фирмен товарен автомобил – „Фиат Дукато”. По пътя  към Дряново Н.Т. спрял, свалил оригиналните регистрационни табели на отнетото превозно средство и на тяхно място поставил други, след което подсъдимите продължили към Велико Търново.

По-късно случайно с тях се разминал управителят на търговското дружество, собственик на отнетия автомобил. Той разпознал фирменото превозно средство и след като се уверил, че не е паркирано на обичайното място в Габрово, сигнализирал на тел. 112. Малко по-късно Н.Т. бил задържан от полицейски служители в района на с. Зая, община Дряново.

Не е за вярване какво се краде от хотелите

За извършените престъпления първоинстанционният съд е наложил на двамата подсъдими наказания от по 4 години лишаване от свобода и лишаване от право да управляват МПС за същия срок.

Подсъдимият Н.Т. не е обжалвал първоинстанционната присъда, а производството пред Окръжен съд–Габрово е образувано по жалба на защитника на И.И. След анализ на всички доказателства по делото, въззивният съд счете изложените в жалбата доводи за неоснователни и потвърди изцяло първоинстанционната присъда.   

Решението на Окръжен съд–Габрово е окончателно и не подлежи на касационно обжалване или протест.