Изложби в Габрово и Казанлък ни връщат към героичната Шипченска епопея
Изложби в Габрово и Казанлък ни връщат към героичната Шипченска епопея / снимка: БГНЕС, архив

С откриването на изложба "Руско-турската война в творчеството на руските и българските художници" в Художествена галерия - Казанлък се поставя началото на поредица експозиции, включени в програмата за националните чествания на 135-та годишнина на Шипченската епопея.

На 24 август в присъствието на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова Регионалният исторически музей ще бъде домакин на родова среща на наследници на опълченци от окръга.

В своите салони музеят вече ще е подредил изложбата, посветена на 135-годишнината от Шипченската епопея, която ще се състои само от оригинали, съхранявани в неговите архиви и в Държавен архив в Габрово.

Изложбата ще остане до началото на септември. За пръв път в нея ще бъдат показани и няколко нови дарения във връзка със 135-годишнината.

В Габрово се предвиждат две изложби на открито. "Девически манастир "Свето Благовощение" - Габрово по време на руско-турската война, 1877 г.". ще бъде разположена в градската градинка между театъра и библиотеката на 21 август.

От 22 до 24 август в централната част на Габрово ще остане другата изложба на открито "Оръжието на българската свобода".

На 21 август в Казанлък ще бъде открита и изложбата на Историческия музей "Искра" в града. Врати ще отвори и възстановената експозиция на командния пункт на ген. Столетов и зимната войнишка землянка на връх Шипка.

Изложбите са част от програмата за националните чествания от епичните боеве на връх Шипка, които се организират от областния управител на Габрово.