РИМ Шумен
РИМ Шумен / Регионален исторически музей Габрово
Марияна Стефанова завежда отдел „Фондове” в Регионален исторически музей-Шумен. В Габрово тя представи изложбата „От златните им ръце”, колекция филигран. До 26 юни тя може да бъде видяна в Регионален исторически музей-Габрово. 
 

РИМ-Габрово, ЕМО „Етър” и още два музея организират изложба, посветена на куюмджийския занаят


РИМ Шумен
Регионален исторически музей Габрово

 
„В изложбата са включени накити, пръстени, гривни, колани, игли за коси, всякакви бижута, църковна утвар и предмети за бита. Всеки от предметите е изработен от златар. Всеки уважаващ себе си майстор или сам се е занимавал с филигран, или е имал човек за това.
 
Предполагам, че габровци знаят колко сложно е това изкуство, тъй като Габрово, също като Шумен, е стар възрожденски център.  
 
Това е едно много сложно изкуство, работи се бавно, а предметите са много красиви. Обикновено златарите не могат да повторят едно украшение два пъти. Особено, ако става въпрос за филигран, изработен без подложка.
 
Накитите са предназначени за по-богатите семейства и се поръчват особено много за сватби.
 
В края на ХІХ и началото на ХХ век цялото златарство запада, тъй като от Запад навлизат предмети от по-евтин метал и хората започват да си купуват тях.”, разказва Марияна Стефанова. 
 

РИМ Шумен
Регионален исторически музей Габрово


 
Изложбата е финансирана по проект към Министрество на културата. Освен красивите предмети към нея има винилни табла с английски и български текстове, както и каталог, в който присъстват предметите от фонда на шуменския музей.
 
Накитите в РИМ-Шумен са придобити преди всичко чрез откупки. Но това са първите предмети, които постъпват във фонда.
 
„Музеят е създаден през 1904 година и едни от първите материали, като изключим археологическите, които събира Сава Доброплодни със своите ученици, са накитите. Васил Петров, с прякор Шевичката, е един от първите уредници на музея и има отношение към попълването на фонда. Накитите са преди всичко откупени и постепенно назря идеята да ги представим.”, допълва Марияна Стефанова. 
 

РИМ Шумен
Регионален исторически музей Габрово


 
Когато един посетител влезе в изложбата, погледът му е грабнат първо от по-големите предмети. Но когато се вгледа, разбира колко впечатляващ е всеки един от тях.   
 

РИМ Шумен
Регионален исторически музей Габрово