Имущество за близо 265 000 лв. отнемат от габровско семейство заради недоказани доходи
Имущество за близо 265 000 лв. отнемат от габровско семейство заради недоказани доходи / Дарик Габрово, архив

Габровски окръжен съд уважи отчасти предявения от Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност против три лица от Габрово иск за отнемане в полза на държавата на недвижими имоти, моторни превозни средства и суми от продажби на МПС. Съгласно решението на съда имуществото, което следва да се отнеме е на обща стойност 264 420,80 лева.

Производството пред Габровски окръжен съд е образувано по мотивирано искане на Комисията против от С.Д. от гр. Габрово - лично и в качеството му на едноличен търговец, В.Д. от гр. Габрово (съпруга на първия ответник) и А.Д. от гр. Габрово (дъщеря на С.Д. и В.Д.).

От материалите по делото е видно, че с влязла в сила присъда на Габровски районен съд от 2000 г. ответникът С.Д. е осъден за незаконно изсичане и извозване на дървесина. Посоченото престъпление е основание за образуване на проверка от страна на Комисията по отношение имуществото на ответниците.

 От приложените по делото доказателства се установява, че през проверявания 25-годишен период (от 1986 г. до 2011 г.) ответниците са придобили имущество на значителна стойност, като съдът счита, че не са налице законни източници на средствата за придобиването на същото. Съдебният състав приема за установено, че за проверявания период са доказани направени разходи от ответниците в размер на 2991,50 минимални работни заплати (МРЗ),  като за същия период доказаните приходи са в размер на 1 793.98 МРЗ. При съпоставяне на приходите и разходите се получава разлика от 1 197.52 МРЗ, за която съдът счита, че не е установен законен източник на средства.

След преценка на всички събрани по делото доказателства съдът счете, че са налице изискуемите от закона условия, за да уважи искането на Комисията в по-голямата му част и постанови да се отнемат в полза на държавата: седем недвижими имота на територията на община Габрово (в това число: дворно място, сгради, пасища и гора);четири моторни превозни средства (в това число един товарен и три леки автомобила) и сумата от общо 22 862,80 лв., представляваща левовата равностойност по пазарни цени на полученото от С.Д. и В.Д. от продажбите на пет моторни превозни средства и на ремарке за товарен автомобил.

С оглед събраните по делото доказателства съдът отхвърли предявения от Комисията иск срещу ответницата А.Д. за отнемане в полза на държавата на лек автомобил „ЯГУАР", както и иска за отнемане на суми от продажби на МПС над посочения по-горе общ размер от 22 862,80 лв. (до претендираните от комисията общо 24 857,80 лв.).

Решението на Габровски окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд - В. Търново в четиринадесетдневен срок от съобщаването му на страните.