/ „Икони – изкуство и традиции“
В навечерието на празниците изложбата ще припомни ценностите, които носят вярата и традициите

„Икони – изкуство и традиции“ – под този наслов ще бъде последната за годината изложба, която галерия „Видима“ ще представи. Откриването е на 17 декември (понеделник) от 17:30 ч. Шестимата автори, които ще вземат участие в нея, са Пламен Малинов, Стела Василева, Искра Кръстева, Евгени Недев , Гергана Рахнева и Алина Пенчева.

С идването на Коледните и Новогодишни празници се приповдигат духа и доброто настроение. Настава време да си припомним онези най-святи ценности, запазили същността на българския бит и култура през вековете, предавани от поколение на поколение чрез вярата и традициите.

В религиозните разбирания иконата има символичен и духовен характер. Счита се, че тя  посредничи на човека в общуването с Бог. Тя е онази висша красота, идеален образ, израз на непостижимото съвършенство, към което всеки трябва да се стреми. Иконата е знаков елемент за източно-православната религия и основен представител на нейния облик в духовния и културния свят.

Севлиево
„Икони – изкуство и традиции“

Изписването на икона изисква специални умения, години обучение и спокойствие на духа. Иконографите са длъжни да се съобразяват с канона, формиран преди столетия. Художественият канон е модел, образец на първообраза, спазват се задължителни художествени правила и похвати.

Техниката в направата на една икона е от основно значение за нейното въздействие. Иконата е път към човешкото сърце и дава възможност за общуване с божественото. Условността и строгите форми я правят неподвластна на времето и на земните страсти, така тя носи в себе си вечното, като проводник на божествена светлина.

Севлиево
„Икони – изкуство и традиции“

В изложбата ще вземат участие автори, обединени във вярата и смирението – присъщи на зографа качества. Те предават по един специален начин духа на българската вяра. Посетилите ще имат възможността да вникнат по-дълбоко в тайните на православната икона, както в художествен, така и в духовен аспект – като съзерцават творенията.

Севлиево
„Икони – изкуство и традиции“