И в Габровско ухапванията от кърлежи се увеличават
И в Габровско ухапванията от кърлежи се увеличават / Дарик Габрово, архив

 

Случаите на ухапвания от кърлежи се увеличават и в Габрово, сочат данни на спешна помощ. Ежедневно по около десетина души с такъв проблем посещават кабинета за неотложна помощ и спешния портал в областната болница. Кърлежите пренасят и съхраняват редица инфекции, някои от които водят до хронични заболявания като лаймската борелиоза (лаймска болест), енцефалит, хеморагична треска, марсилска треска. Срещат се обикновено в райони с богата растителност, но могат да се открият и на детски площадки, зелени площи между жилищните блокове, парковете и плажовете. Топлото и влажно време благоприятства разпространението им.

 Медиците съветват след разходка сред природата  внимателно да се  огледа цялото тяло.

Около 1% от кърлежите са заразени с лаймска болест, информира шефката на Националната референтна лаборатория по предавани от кърлежи инфекции доц. Ива Христова.

„За този 1% обаче хората трябва да имат предвид, че когато развият някакви симптоми, да кажем около 10 дни или 2 седмици след ухапване от кърлеж, да ги свързват с ухапването и когато се обърнат към медицинско лице в този период след ухапването, освен симптомите, да разкажат, да си спомнят, да добавят, че е имало и ухапване от кърлеж, за да може колегата да свърже симптомите, да прецени дали те евентуално могат да са свързани с кърлежоухапване. Това би спестило много страдания и на пациента, и съответно да улесни и колегата", допълни Христова.

Доцент Христова съветва да не се отстранява кърлежа в домашни условия с мазнина, освен ако сте в планината и няма лекар, който да го извади.

„Ваденето в домашна обстановка предполага първо, вариант с пинсета, при който шансът да се скъса е много голям, а веднъж скъсан кърлежът остава челюстният апарат, забит на кожата и заразата е именно в челюстния апарат. Така че дори и скъсан, той продължава да предава инфекцията, т.е. дали е целият кърлеж, или само челюстният апарат е почти все едно. Второ, вариантът в домашни условия с разпространеното с мазнина, когато кърлежът се задушава, но доказано е, че при такива обстоятелства той е много по-склонен да се прехвърли чревното съдържимо в челюстния апарат и съответно отново да се увеличат шансовете за предаване на инфекцията", уточни доцентът.