Християн Стоянов
Християн Стоянов / BGathletic

Най-добрият спортист на Габрово за 2016 г., Християн Стоянов (АК „Орловец 93“), стана двукратен републикански първенец при юношите старша възраст (до 20 год.) от Националния шампионат на закрито, който се проведе в зала „Добротица“ в Добрич.

Възпитаникът на треньора Веселин Георгиев и седми от Параолимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. беше без конкуренция в надпреварите на 1500 и 3000 метра. На по-късата дисциплина Християн поведе бягането от самото начало и до края нe изпусна лидерската позиция, като пресече финалната линия с време 4.06.52 минути. Мануел Петров (Евър-Варна), който миналото лято измъкна титлата на габровския атлет в бягането на 800 метра, остана втори. В старта на 3000 метра световният шампион за младежи с увреждания беше още по-убедителен и спечели с аванс от близо 6 секунди пред втория – Тодор Кънев от „Атлет“ (Карнобат). Времето на Стоянов беше 9.00.89 минути.

Като цяло представянето на габровските лекоатлети в Националните шампионати за юноши и девойки старша възраст, мъже и жени беше добро и донесе още няколко медала. При по-малките   АК „Орловец 93“ направи пълен комплект, като към златните отличия на Християн, Таня Желева прибави сребро, а Светлин Иванов – бронз.

Желева завоюва вицешампионска титла в спринта на 60 метра. Тя направи три бягания, като във финала за пръв път слезе под границата на 8-те секунди и регистрира 7.99. Със 7.83 златото взе Нелина Стоева от „Вая 94“ (Бургас), а третото място с 8.04 зае друга бивша габровска възпитаничка – Мира Иванова, която в момента се състезава за столичния Класа. Таня беше много близо до медала и в другата дисциплина, в която участва - скок дължина. Тя направи четири успешни опита, в най-добрия от които се приземи на 5.07 метра, и този резултат и донесе 4 позиция.

Светлин Иванов пък се пребори за бронза в класическата една обиколка (400 метра). Габровският атлет спечели четвъртата от осемте предварителни серии, а времето му - 52.10 секунди, беше едно от четирите най-добри и го класира за финала. В заключителното бягане Светлин изостана в началото и до края не успя да намали дистанцията. Късметът му се усмихна, след като състезателят на „Атлетик“ (София) Методи Миланов беше декласиран за навлизане в общ коридор по-рано от позволеното. Така бронзът стана притежание на Светльо Иванов.

Другият габровски клуб „ТОТ атлет“ също имаше финалист при старшата възраст – Стефан Йосифов. Възпитаникът на баща и син Гутеви намери място след най-добрите в дисциплината 60 метра с препятствия и във финала зае 6 място с 9.06 секунди. В спринта на 60 метра Йосифов се нареди 19 със 7.93. Валерия Стоянова участва в бягането на 1500 метра и завърши 7 с 5.36.76 минути.

Големият триумф на „ТОТ атлет“ дойде в Националния шампионат за мъже и жени. Ива Димова, която е сред най-добрите спортисти на Габрово за 2016 г., стана шампион на България в скока на височина. Тя си подели първото място с участничката на няколко Олимпиади и медалистка от световни и европейски първенства Венелина Венева-Матеева (СК „Венелина Венева“). Двете атлетки нямаха фаулове до 175 см., но след това и двете сгрешиха по три пъти на 180 см.

Третата позиция спечели миналогодишната шампионка в зала  Галина Николова (Класа), също със 175 см, но преодолени от трети опит. Медал спечели и една бивша състезателка на „ТОТ атлет“ – Анна Чиприянова, която в момента е студентка в НСА и защитава цветовете на столичния Класа. Възпитаничката на треньора Михаил Кьошев се окичи с бронз от дисциплината тласкане на гюле, с резултат от 12.19 метра. 

Щафетата на АК „Орловец 93“ на 4 х 400 метра, в състав Александър Тодоров, Светлин Иванов, Николай Ненов и Християн Стоянов, се нареди на шесто място в България. В спринта на 60 метра Александър Тодоров се класира 16, Живко Желев е 17, а Петър Христов от „ТОТ атлет“ – 26. В надпреварите на 800 и 400 метра Красен Ботев от АК „Орловец 93“ записа 9 и 16 място.

Общо от четирите зимни първенства в Добрич (национални шампионати за състезатели под 16 години, за юноши и девойки младша възраст, за юноши и девойки старша възраст, за мъже и жени) равносметката за лекоатлетите от двата местни клуба е 3 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала.