Хората с минимална пенсия са поставени на колене, искат увеличение
Хората с минимална пенсия са поставени на колене, искат увеличение / Dariknews.bg
Хората с минимална пенсия са поставени на колене, иска увеличение
65570
Хората с минимална пенсия са поставени на колене, иска увеличение
  • Хората с минимална пенсия са поставени на колене, иска увеличение

Хора с трудов стаж от 40 години, които получават 150 лв. пенсия, поискаха да им се гарантира увеличение. Между 30 лв. и 50 лв. допълнително да получава тази категория пенсионери, настояват техни представители.

Подписка с конкретно искане са събрали Анка Райкова и Кръстина Ненова.

Хората с минимална пенсия са поставени на колене искат увеличение
netinfo

„При нас е най-малко увеличението на пенсиите. Нашето предложение, да имаме по-висок процент на увеличение на пенсиите, трябва да бъде подложено на дебат в Народното събрание”, настояват те.

„Поне 200 лв. да стане минималната пенсия”, е искането на преносителките на подписката. Събраните подписи са 22, жените признават, че е имало хора, които са отказали да се подпишат.

Анка Райкова споделя: „Получих 5 лв. увеличение. Много хора сме поставени на колене. Искаме да запазим вертикалното положение, искам да мога да си позволя да купя подарък на мъжа ми за рожден ден. Умирам, но не мога да поискам пари от сина си. Той работи в чужбина, има трудности, но ме пита как съм. Отговарям, че както всички в България. Какво друго да му кажа? Отивам да пазарувам в магазина и половината ми пенсия свършва. Колкото и икономично да живее човек със 150 лв. не е живот”.

Кръстина Ненова е работила в голяма шивашка фирма, която по времето на социалистическата икономика даваше работа на няколко стотин души. Пенсионирала се през 2007 г. Разказва, че през последните години заплатите им са били много ниски, което се отразило на пенсията й.

Анка Райкова е практикувала по-скоро административен труд. Но той също е бил ниско платен във времето, когато е работила.

Двете жени са представители на една категория българи в пенсионна възраст, която живее на финансовия ръб. Обикновено доходите се допълват от друг член на семейството, който е с по-висока пенсия или има други доходи.