Световен ден на плетенето на открито
Световен ден на плетенето на открито / Етнографски музей на открито Етър, Световен ден на плетенето на открито
ЕМО „Етър” се включва в Световния ден на плетенето на публични места. Днес от 10:00 часа в музея се събират любители на това занятие, което някои успяват да превърнат в изкуство. Плетенето има важна социална роля и сближава хората. Събитието в ЕМО „Етър” се нарича „На седянка с куки и шарени кълбета”.

Благотворителна кампания Изплети топлина ще бъде част от Световен ден на плетенето на открито в ЕМО „Етър“ който ще се проведе на 10 юни oт 10:00 до 16:00 ч.

„Грабвайте доброто си настроение и идвайте, ние имаме всичко необходимо прежда, игли и станове! Ако не знаете как да плетете ние ще ви научим, без значение на колко години сте. Ще бъдем с вас през целият ден. Очакваме ви!", призоваха участниците в благотворителната кампания Изплети топлина.

Ако станете част от Световния ден на плетенето, може да научите доста неща, като например: как се плете на една или пет куки, какво е макраме, как се изработва Калоферска дантела.

 

Калоферска дантела
Етнографски музей на открито Етър



Макрамето е вид ръкоделие. Основен елемент в него е възелът, който изпълнява не само функционалната роля да съедини две нишки, но и да придаде декоративна стойност на изделието. При техниката за плетене "макраме" се използват тънки и дебели, добре усукани прежди, както и различни шнурове. Изработват се покривки за маси и легла, пана за стени и др., които се отличават с изящни декоративни качества.

Плетенето на една кука е един от най-старите начини на плетене на традиционна българска дантела. Чрез него се изработват фигури с различна орнаментика. Плетенето на една кука е много популярно и днес. Изделията се използват не само в бита, но и за украса на дрехи и изработване на бижута.

В традиционната българска култура на пет куки се изплитат вълнени чорапи, които имат широко приложение и днес. Плетенето на пет куки дава възможност да се създава богата и разнообразна орнаментика.

Калоферската дантела е разновидност на брюкселската дантела. От няколкото пренесени модела в България след Освобождението, калоферските жени сътворяват повече от 100 нови – различни цветя, птици, животни .