Галерия „Христо Цокев е домакин на Международната детска изложба
Галерия „Христо Цокев е домакин на Международната детска изложба / Община Габрово

Художествена галерия „Христо Цокев" е домакин на част от Международната детска художествена изложба „Лидице". Тя включва рисунки на български участници, наградени творби на деца в изданията на проекта "Лидице" от 2003 до 2014 година и банери, които разказват трагичната история на чешкото село Лидице.

Международната детска художествена изложба „Лидице" е основана през 1967 г. в памет на децата от селото, убити от нацистите и на всички други деца, загинали във военни конфликти. От своето съществуване изложбата придобива международна известност и е една от най-големите и най-дълго съществуващите в Европа и света - само през последните години са получени над 25 000 творби от повече от 70 държави от цял свят. През 2015 година се състоя 43-то издание на проекта.

Гостуването е резултат от сътрудничеството между Община Габрово и Чешки център, благодарение на което в последните няколко години Габрово стана домакин на изключително интересни изложби.

Организатор на настоящото събитие е Мемориалът "Лидице" под егидата на министерствата на културата, на външните работи, на образованието, младежта и физкултурата на ЧР, на Чешката комисия за сътрудничество с ЮНЕСКО и мрежата Чешки центрове.

Специален гост на откриването на изложбата в Габрово ще бъде чешкият посланик - Н. Пр. Душан Щраух.