/ Община Габрово
Градът спечели екологичната награда на Европейската комисия заедно с парична премия от 75 000 евро
Габрово спечели екологичната награда на Европейската комисия - „Европейски зелен лист“ за 2021 г. заедно с парична премия от 75 000 евро, съобщиха от Общината.

Габрово е единственият български кандидат за „Европейски зелен лист“

Другият носител на приза стана град Лапеенранта от Финландия. Победителите бяха обявени от Европейския комисар по околната среда, океаните и рибарството Виргиниус Синкевичус на официална церемония снощи. Събитието се излъчваше на живо онлайн от португалския град Лисабон, който е Зелена столица на Европа за 2020 г.

„Този успех е резултат от работата на моя екип и на всички хора, които работят за зелената трансформация на градската среда в Габрово. Вярвахме, че заслужаваме наградата и сме щастливи, че усилията ни бяха високо оценени. Надяваме се, че ще имаме шанс в бъдеще да споделим нашите идеи и проекти с други градове в Европа“, каза кметът Таня Христова по време на награждаването.

С нея присъстваха председателят на Общинския съвет инж. Климент Кунев, зам.-кметът Мария Йозова и екипът на Община Габрово. В рамките на церемонията френският град Гренобъл беше обявен за следващата Европейска зелена столица за 2022 г.

Какво, къде, кога в Габрово

Това е третото кандидатстване на град Габрово за престижното отличие. От общо 18 участници до финалния етап бяха допуснати пет града, сред които датските Елсинор, Нюборг и Ринкобинг-Скьерн.

След първото ниво на техническо оценяване Габрово бе с най-висок резултат от 36 точки. Той е и единственият град от Централна и Източна Европа, който е печелил наградата в нейната петгодишна история.

Община Габрово запазва позиции в ръководството на АСКО

Акцент в концепцията са постиженията в енергийната ефективност, благоустрояването на градската среда, придобивките в обществения транспорт, разделното събиране на отпадъците и кампаниите с гражданите. С титлата Габрово се ангажира да продължи развитието на екологичните политики и да реализира инициативи за подобряване на околната среда.

Конкурсът „Европейски зелен лист“ е отворен към градове с население между 20 000 и 100 000 души. Инициативата оценява постигането на "зелен растеж" и отличава града, приложил най-добре зелените идеи.

Победителите поемат ролята на посланик и насърчават други градове да последват техния пример.