Две момичета спасиха захвърлени край пътя кученца
Две момичета спасиха захвърлени край пътя кученца / Тодорка Мирчева, кметски наместник на Зелено дърво

През последните две години се увеличи изхвърлянето на домашни  животни в районите на селата. Котките и кучетата не ги наричам домашни любимци, защото ако бяха такива, никой не би изхвърлил нещо любимо.

Живеещите в селата хора се принуждават да се грижат за изоставени животни, защото съзнанието им е различно от онова,  на тези, които са решили да прекъснат връзката си с  доскорошните животни, които са отглеждали.

Две момичета спасиха захвърлени край пътя кученца
netinfo

Поредният случай, на който бях свидетел, ме накара да не бъда безучастна. Покрай основният път за местността Узана бяха захвърлени седем малки кученца и две красиви момичета ги хранеха с мляко.

Вечерта на предишния ден Ралица слизала от туристическа местност Узана и видяла малките, безпомощни животинчета. Мисълта й за тяхната съдба не й давала спокойствие. На следващият ден заедно със своята приятелка Християна купуват прясно мляко и отиват да търсят кученцата. Намират ги и едно по едно започват да ги хранят.

Две момичета спасиха захвърлени край пътя кученца
netinfo

При толкова много природозащитни организации не можахме да изчерпаме докрай опитите за търсене на подслон  при някои от тях, а единствения човек, който на доброволни начала се грижи за изоставени и захвърлени животни няма капацитет на мястото, където ги отглежда, въпреки желанието да ни помогне.

Събрахме кученцата от гората и  Ралица и Християна, след като получиха подкрепата от родители и приятели ги отнесоха с тях, за да продължат да се грижат и да им търсят стопани.

Късно вечерта се чух с момичетата, както си бяхме обещали, и радостно ми съобщиха, че шест от кученцата вече са с нови стопани. Ралица побърза във вторник да ми съобщи, че и седмото кученце е харесано и вече има своя подслон.

Ралица и Християна доказаха, че имат отличен жизнен тонус и поеха задължението за отглеждането на седемте безпомощни кученца, разделени от тяхната майка – подкрепиха ги техните родители и приятели.

Животните внасят известно равновесие и разширяват ценностната ни система. Чрез тях успяваме да преразгледаме нещата, които си мислим, че са изключително важни в живота. Животните имат онова ползвотворно влияние върху онзи болестотворен стрес, който ни връхлита ежедневно. Всеки от нас може да получи много по-синтезирана информация за грижите на едно същество към друго, наблюдавайки ги директно в природата, вместо да ги търси в някой специализиран източник.

Две момичета спасиха захвърлени край пътя кученца
netinfo

Психотерапевтичният ефект на общуването с животните е необходим на всеки от нас и най-вече на онези, които безотговорно се отнасят с тях и ги захвърлят без мисъл за тяхната съдба.

Всеки има своите аргументи за постъпките си. Безпаричието не е приемливият аргумент.

Залагам на аргументите на двете красиви момичета, защото тяхната ценностна система ми дава оптимизъм и радост.

Ралица и Християна направиха своя жест към промяна в манталитета на голяма част от българския народ. Остава да го последваме.

Автор: Тодорка Мирчева, Кметски наместник на Кметство Зелено дърво