Ден на диалога в Габрово
Ден на диалога в Габрово / netinfo

Ден на диалога между законодателната и местната власт ще се проведе днес  в Ритуалната зала на Община Габрово. Темата е „Развитие на европейски тип местни финанси". Домакин на събитието е Община Габрово. То се организира от Националното сдружение на общините в Република България в 28 областни градове. В срещата-дискусия вече са потвърдили участие всички народни представители от 7-ми многомандатен избирателен район, кметовете на общините от Област Габрово, председатели и членове на общински съвети, областният управител, неправителствени организации.  

Темите, които ще се обсъждат по време на Деня на диалога между местната и законодателната власт са развитие на европейски тип местни финанси - финансовата децентрализация в България, реформа в системата на местните финанси, в това число стъпките през 2010 г. Ще бъдат обсъдени идеи и нагласи на народните представители за подобряване на законовата рамка на местното самоуправление, както и въпроси от регионално значение.

Провеждането на задълбочени дебати за развитие на реформите в местното самоуправление е особено важно по няколко причини- новият Парламент и новите народни представители трябва да бъдат запознати с проблемите на общините, проблемите с процеса за финансова децентрализация, както и съществена загуба на собствени приходи от общините в резултат на финасовата криза. Началото на срещата е 10 часа.