Дариха скулптури на Веселин Тотев на Градската художествена галерия в Севлиево
Дариха скулптури на Веселин Тотев на Градската художествена галерия в Севлиево / netinfo

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден, ръководството на ГХГ „Асен и Илия Пейкови“ бе изненадано от благородния жест на севлиевката Параскева Тотева. Сестрата на известният скулптор Веселин Тотев дари на галерията три негови творби, които обогатиха фонда на културната институция.

 

Две от тях са гипсови пластики – „Будител“ и „Миньор“, а третата е релеф на Владимир Илич Ленин, изработен от гранит върху мраморна основа. Двете пластики вече са в постоянната експозиция на художествената галерия и могат да бъдат видени от ценителите на този вид изкуство, а релефът на комунистическия вожд е прибран в хранилището. Директорът на галерията Васко Василев приема и портрета на Ленин, защото смята, че всяка творба носи не само художествена стойност, но и част от историята на един народ.

 

Скулпторът Веселин Тотев е стойностен автор и не напразно негови монументални творби се намират в много градове в страната. Досега обаче в художествената галерията в родния му град не е имало негови творби, тъй като майсторът е творил основно в София, преди да замине за Австралия, където живее и работи и днес. Неговата сестра обаче живее в Севлиево и се решава на щедрия жест именно преди Великден.

 

Идеята за дарителството и откупките на произведения на севлиевски творци, завършили художествени училища и академии, е на ръководството на галерията. „Независимо дали работят в страната или чужбина, е хубаво да притежаваме техни творби, защото това, което са направили е културно наследство, което трябва да остане и за бъдещите поколения севлиевци“, категоричен е Васко Василев.