/ DarikNews.bg, архив
„Българският код за вкусно“ - най-новото издание на музей „Етър“, излезе в началото на ноември, съобщиха от музея.

Книгата е достъпна за безплатно четене в интернет, като до нея се стига чрез сайта на музей „Етър“ - etar.bg или направо от линк - shorturl.at/aiBHK.

Габрово има голям културен потенциал

„Българският код за вкусно“ съдържа 199 рецепти - записани, съхранени, представени на кулинарни фестивали и конкурси
. Основен принос за изданието има етнографът на музея Величка Илиева, дългогодишен изследовател и пазител на българските традиции. Уредникът Дамян Христов е съставил, редактори са Ваня Донева и Бояна Пенчева, а дизайна е на Мирослав Живков.

Музей „Етър”

В книгата „Българският код за вкусно“ са включени 199 рецепти за ястия, подходящи за делник и празник. Те са събирани и обработвани при теренни проучвания, на кулинарни фестивали и конкурси, организирани през годините в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ с цел да се издирят, съхранят и популяризират забравени рецепти от местната кухня.

Пипереницата се приготвя с най-хубавите чушки от градината (СНИМКИ)

За улеснение на читателите в кулинарното пътешествие са подготвени показалци - географски, тематичен и за кухненските мерки. Съставителите предлагат подбрано месечно меню под формата на „Рецепти за трапезата в делник и празник“, съобразени със сезонното хранене, и „Традиционни празнични ястия“, свързани с източноправославния календар.

Един от редакторите, Ваня Донева, пише към предговора на книгата:

„Храната е не само средство за оцеляване на човешкия организъм, тя е източник на информация, която стига до гените и определя физиологията. Чрез
нея се заздравяват връзките в общността, създават се социални контакти.

В делниците на масата най-добре се усеща ароматът на домашните гозби, приготвени по стари рецепти. Семейството споделя случки и емоции, а топлината и уютът на дома придават положителен заряд на храната.

В обредите, свързани с починалите, чрез нея се изразява почит и смирение. Празничните традиции са важни и колкото по-значим е моментът, толкова по-красив и изпълнен с емоции е ритуалът по подготвяне на трапезата.

Храната изгражда българския код за вкусно. Опитайте и споделете!“