Багренето с материали от растителен произход е познато на хората от дълбока древност
Багренето с материали от растителен произход е познато на хората от дълбока древност / ЕМО ЕТЪР
На Велики четвъртък, 5 април, в ЕМО „Етър" се провеждат ателиета за обучение в старата българска традиция да се боядисват яйца с растителни багрила.

На много места у нас днес се боядисват яйца, но само в ЕМО „Етър" това става с естествените за бита на българите растителни багрила, припомнят от музея и уточняват, че ателиетата са с предварително записване. Първото започва в 11:00, а второто в 13:30 часа. Мястото е център „Българка", за стопанисването на който ЕМО „Етър" и Природен парк „Българка" имат ангажимент.

При неблагоприятни атмосферни условия или други причини екипът на ЕМО „Етър" си запазва правото да промени мястото за провеждане на ателиетата, като се ангажира обученията да се реализират на територията на музея.

РИМ-Габрово и Архиерейското наместничество организират традиционно боядисване на яйца

Багренето с материали от растителен произход е познато на хората от дълбока древност. Природните багрила се ползват до към средата на ХІХ век, когато навлизат синтетичните. Хората бързо ги възприемат, защото с тях се багри много по-бързо и лесно. Багрилата, извлечени от растенията са с невероятна красота. Те могат да бъдат наситени или едва доловими с леки приглушени тонове. От едно растение могат да бъдат извлечени до 15-20 нюанса. За багрилен материал се използват корени, кори, листа, стебла и цветове.