Николай Добрев
Николай Добрев / семеен архив
Един разказ за Николай Добрев, който в бурните дни от началото на 1997 г. от политик се превърна в държавник

Изразът "4 февруари" стана положителен символ на съгласие и държавнически подход в най-новата история на България. Преди 20 години на този ден, в името на мира и съгласието, бе реализирано едно от най-важните решения, вземани от политическата класа на страната - бе върнат мандат, за да не се пролее кръв по улиците на страната. Имената на наши политици, заемали важни позиции след тези събития, се свързват с "4 февруари", но първото, което изниква в съзнанието но човек е на Николай Добрев. Много политици се извъртяха през годините на прехода. Малко от тях помним. Николай Добрев от политики стана държавник с действията, които реши да предприеме в бурните седмици на януари и февруари 1997 година. 

Интервюто, което предлагаме 20 години по-късно, е на журналиста от вестник "100 вести" Стефка Бурмова, която разговаря с Кирил Добрев, син на Николай Добрев и депутат от региона. 

Г-н Добрев, 4 февруари e денят, в който преди 20 години, Вашият баща Николай Добрев върна мандата за съставяне на правителство на левицата и по този начин спаси страната от кървави сблъсъци. Какви са Вашите спомени от ситуациите около този ден, отпреди 20 години?

Това беше края на един измъчен, недовършен и провален мандат. Управление, което баща ми не веднъж е критикувал. Ако имам любим абзац от негови изказвания, то това е изказването му на конгреса в края на 1996 г., когато казва: Уважаеми другари, хората протестират защото за такова управление никой не ръкопляска. Заедно с онзи прословут доклад „Добрев“, в който описва състоянието на банките, икономиката и как тя се източва. Това е основната причина Жан да подаде оставка. И тук, ако президента Желев беше изпълнил конституционните си задължения, нямаше да има нито 19-ти януари, нито 4-ти февруари. Баща ми беше готов със силен експертен кабинет, с участието на всички политически сили. Но това е история...

4-ти февруари е проваления български Майдан. Факт е, че в България може да има по онова време политик надраснал времето си, бивш комунист в лицето на Николай Добрев, който да не изповядва максимата че тая власт с кръв са я взели и с кръв ще я дадат..

Продължава ли да оказва влияние върху Вас, върху избрания от Вас път, силната фигура на баща Ви?

Най-интересното е, че аз обещах на баща ми да не се занимавам с политика. Според него политиката ограбва, изстисква те като лимон и те изхвърля когато си употребен. Властта е като дрога. Силен е само този който може да се откаже от нея. Не знам, може би затова през годините винаги съм поддържал професията си на хидрогеолог, въпреки медийните закачки. Аз се занимавам с проектиране и строителство и експлоатация на водни електрически централи и това е моята професия. Никога не съм бил далече от мисълта - с политиката и НС дотук. Всъщност преди 2 години почти го бях направил. Кристина Сидорова и БСП Габрово ме върнаха в играта.

Какво завеща Николай Добрев на своите деца?

Завеща ни своите приятели. Те с годините пооредяха, но пък останаха истинските. Скоро ще се навършат и 20 години от смъртта му. В началото ми беше много, много трудно. Без тях нямаше да успея. Оценявам го. И мен, и сестра ми ни възпита преди всичко да бъдем хора. Да не се предаваме и плашим от трудности. Да помагаме,ако не можем - поне да не пречим. Да следваме каузи, защото без кауза животът няма смисъл. Да живеем достойно и пазим честта на фамилията.

Опитвал ли сте се да излезете от сянката на своя баща или я считате за неотменимост в живота Ви?

Няма смисъл. Тя ме преследва на всякъде. Аз съм част от БСП, където той е икона. Преди 20 години ми помагаше, после не ми пречеше, но пък вдига летвата мнооого, мнооого високо. Понякога не мога да изпълня критериите и очакванията, които имат поколението на баща ми от мен. С по младите се справям. Там съм Киро Добрев.

Заради паметта на баща си ли влязохте в политиката?

Да. Това е най-точния въпрос който съм получавал. Именно заради самия него наруших обещанието, което му дадох. Всеки ден с моето присъствие и участие в политическия живот е гаранция, че името и делото му е живо и до днес. Той даде живота си за да спаси България от гражданска война. Той е една от причините БСП да я има още. Да не бъде забранена, разформирована. И само 2 години след смъртта му да спечели отново избори. Всъщност замислете се - ние сме единствената посткомунистическа партия в източна Европа която след 26 години преход все още може да печели избори. Много съм щастлив, че съм част и от последната победа. За това си струваше всичко.
 


МОЛБА
На Николай Добрев
автор: Михаил Белчев

Какво ти става, войводо?
Защо си толкова бесен?
Фасове хвърляш отгоре,
сякаш всемирът е тесен.

И там ли покой не намери,
в небето сред ангели тихи,
ругаеш наляво и дясно,
уши да запушват светците.

Как ли я караш там горе!
Най-после стигна до Бога.
Как той те срещна, кажи ми?
Ти не му вярваше много.

Пак си мълчиш, но аз зная,
никой не те спря по пътя,
знае си оня как стана
Богът с пирони и рани.

Как те предадоха всички,
как си понесе ти кръста,
как спаси "куцо и сляпо",
как никой с кръв не опръска.

Нося ти вест от земята,
децата и твоите любими,
две водки и две цигари.
Моля те, Кольо, пусни ме!